ΗΠΑ: Η αιολική ενέργεια ξεπερνά την υδροηλεκτρική ως κορυφαία ανανεώσιμη πηγή

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 09:03
UPD:09:03
EPA/OLIVIER HOSLET
A- A A+

Η αιολική ενέργεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει την υδροηλεκτρική ως η κορυφαία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας της χώρας.

Τεράστια έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, όπως τα φράγματα Χούβερ και Γκραντ Κούλι που είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα από τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, η χώρα έχει προσθέσει ελάχιστη νέα υδροηλεκτρική ικανότητα τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω της δυσκολίας κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε ένα σύστημα σύγχρονων περιβαλλοντικών προστασιών, ενώ το σταθερό άνοιγμα νέων αιολικών πάρκων άλλαξε τις ισορροπίες.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια θα διατηρήσει ένα σταθερό μερίδιο της συνολικής παραγωγής, αλλά η παραγωγή άνθρακα θα μειωθεί από 28% σε 24% της παραγωγής το 2020. Το φυσικό αέριο θα αυξηθεί από 35% σε 37% και οι μη υδροηλεκτρικές ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθούν από 10 σε 13%, σύμφωνα με τη δημοσίευση. Αυτό θα θέσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20% της αμερικανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

Η εγκατεστημένη αιολική ισχύ θα ανέβει από τα 96 στα 107 γιγαβάτ έως το τέλος του έτους, με τουλάχιστον άλλα 7 γιγαβάτ να προστίθενται το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της υπηρεσίας. Η ανάπτυξη οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε χερσαία έργα, αλλά η επικείμενη ανάπτυξη υπεράκτιων έργων μεγάλης κλίμακας στις ακτές του Ατλαντικού θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της αιολικής δυναμικότητας. Διαγωνισμοί για τέτοια έργα έχουν ήδη σχεδιαστεί, προκηρυχθεί ή ακόμη και απονεμηθεί σε πολιτείες όπως η Μασαχουσέτη, το Ρόουντ Άιλαντ, το Μέριλαντ, η Βιρτζίνια, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ.
 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή