Skip to main content

Θρίαμβος της Αταλάντα στον τελικό του Europa League

REUTERS/Paul Childs

Η ομάδα από το Μπέργκαμο έκανε «φύλλο και φτερό» την αήττητη ως απόψε πρωταθλήτρια Γερμανίας και με το εμφατικό 3-0 κατάκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην Ιστορία της

Το Μπέργκαμο και η Λομβαρδία πανηγυρίζουν για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Σταχτοπούτας Αταλάντα… Η απίθανη ομάδα του Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι κατατρόπωσε την αήττητη πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπάγερ Λεβερκούζεν με 3-0 στον τελικό του Europa League, στο Λονδίνο.

Οι «ασπιρίνες» ήταν ως απόψε αήττητες εντός κι εκτός συνόρων, αλλά έγιναν βορά στις ικανότητες του 26χρονου Νιγηριανού Αντεμόλα Λούκμαν, ο οποίος έκανε χατ-τρικ στην «Ντάμπλιν Αρένα» του Δουβλίνου σκορπίζοντας την άμυνα των Γερμανών.

Συνολικά 51 αγώνες είχαν περάσει φέτος μέχρι να ηττηθεί η Λεβερκούζεν (42 νίκες – 9 ισοπαλίες), αλλά η «πτώση» στο Δουβλίνο ήταν εκκωφαντική για το συγκρότημα του Τσάμπι Αλόνσο, που τώρα στρέφει το ενδιαφέρον του στον τελικό του γερμανικού Κυπέλλου με την Καϊζερσλάουτερν (25/5).

Η Αταλάντα έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο UEFA/Europa League στον 21ο αιώνα (τελευταία ήταν η Πάρμα το 1999), αποτινάσσοντας ταυτόχρονα την «κατάρα» των τελικών, καθώς μετρούσε πέντε ήττες σε πέντε αγώνες του Κυπέλλου Ιταλίας μετά το 1963, όταν και είχε κατακτήσει το μοναδικό τίτλο της.

Ο Λούκμαν «έπιασε δουλειά» στο 12΄, όταν από το γύρισμα του Κολάσινατς η μπάλα πέρασε παράλληλα από το τέρμα και ο Αφρικανός επιθετικός, στην πλάτη του Στάνισιτς, άνοιξε το σκορ.

Την ώρα που η Λεβερκούζεν προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της, ο Λούκμαν σκόραρε για δεύτερη φορά στο 20ό λεπτό, όταν άδειασε τον Ταπσόμπα και με έξοχο σουτ στη γωνία του Κόβαρ διπλασίασε για τους «Μπεργκαμάσκι».

Ο Λούκμαν «καθάρισε» τη δουλειά στο 75΄, όταν διαμόρφωσε το τελικό σκορ μέσα σε αποθέωση από συμπαίκτες και οπαδούς.