Οικονομία & Αγορές

Τίτλοι τέλους για το QE

Τέλος εποχής για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει επισήμως τον επίλογο του QE στα τέλη του έτους, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια και αγορές ενεργητικού 2,6 τρισ. ευρώ.
 

Ιταλία: Οι αγορές χαιρετίζουν την «κυβίστηση», οι Βρυξέλλες περιμένουν

Για μία κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί να παλέψει έως τέλους τους «κακούς γραφειοκράτες» των Βρυξελλών, η υποχώρηση στο στόχο του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,04% του ΑΕΠ δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Από τη στιγμή μάλιστα που έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Γαλλία ετοιμάζεται να φουσκώσει το δικό της έλλειμμα και η Επιτροπή δεν έχει περιθώρια να δείξει ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι αρκετό για να δώσει τέλος στην αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών, που ταλανίζει την Ευρωζώνη εδώ και μήνες. 

Pimco: Πορτοκαλί συναγερμός για ύφεση στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητα, απειλούμενη ακόμη και με ύφεση το 2019. Η προειδοποίηση έρχεται από την Pimco, η οποία σημαίνει πορτοκαλί συναγερμό για την κορυφαία οικονομία του πλανήτη, που σήμερα υπεραποδίδει έναντι άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, χάρη στις τεράστιες φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τραμπ. 

Τι σηματοδοτεί η κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί

Άμεση αναμένεται να είναι η «διόρθωση» στην τιμή του κρασιού στο ράφι για τους καταναλωτές, μετά την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ενώ αποσυμπίεση στη ρευστότητά τους θα δουν από 1ης.1.2019 οι οινοποιητικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, για τους μικρούς παραγωγούς εγείρεται το ερώτημα εάν έχουν δικαίωμα να αιτηθούν «συμψηφισμό» των καταβληθέντων φόρων για ποσότητες του 2017 οι οποίες θα εμφανίζονται αδιάθετες και τη νέα χρονιά. 
 

Newsroom

Φόρτωση...
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οικονομία

Τίτλοι τέλους για το QE της ΕΚΤ έπειτα από τέσσερα χρόνια και 2,6 τρισ. ευρώ

Τέλος εποχής για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώνει επισήμως τον επίλογο του QE στα τέλη του έτους, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια και αγορές ενεργητικού 2,6 τρισ. ευρώ. Όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, εν μέσω ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης και συνθηκών πολιτικής αβεβαιότητας.  
 

Επιχειρήσεις

Στο «μικροσκόπιο» της Moody's οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

Την ακτινογραφία των τραπεζών μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης των ισολογισμών τους σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και μέσα από τα προγράμματα χορηγήσεων που θα αναθερμάνουν και την ελληνική οικονομία, πραγματοποιεί αυτή την περίοδο η Moody’s, η οποία επισκέπτεται τούτες τις μέρες τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
 

Φορολογία

Αρχίζουν έλεγχοι επαγγελματικών λογαριασμών

Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν εντός των προσεχών ημερών οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που, αν και είχαν υποχρέωση, δεν δήλωσαν στο σύστημα TAXISnet τους λεγόμενους «επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς» στους οποίους οφείλουν να συγκεντρώνουν αποκλειστικά όλες τις εισπράξεις λιανικών συναλλαγών που πραγματοποιούν.

Διεθνή

Ανεβαίνουν οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη- πιο «θολό» το μονοπάτι της ΕΚΤ

Μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2019 θα αυξήσει το καταθετικό επιτόκιο, που σήμερα είναι σε αρνητικό έδαφος, η ΕΚΤ, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Ωστόσο οι επιφυλάξεις τους για το πώς θα κινηθεί από εκεί και πέρα και κυρίως τι θα γίνει με το βασικό επιτόκιο δανεισμού έχουν αυξηθεί, καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες μίας ύφεσης στην Ευρωζώνη. 

Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ

Πρωτοσέλιδο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ