Οικονομία & Αγορές

H Koμισιόν προειδοποιεί για ύφεση 10%- Ανάγκη για μέτρα 1,5 τρισ. ευρώ λέει η ΕΚΤ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται ύστερα από 16 ώρες άκαρπων διαπραγματεύσεων να κάνουν σήμερα ένα μικρό διάλειμμα για να επαναλάβουν αύριο Πέμπτη τις συνομιλίες με στόχο έναν συμβιβασμό. Οι ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες, όπως προειδοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.

Το διπλό όφελος για οικονομία-τράπεζες από την επαναφορά του waiver

H απόφαση της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver, αποδεχόμενη τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο, επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, προσφέρει «ανάσα» ρευστότητας έως και 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Πρόγραμμα voucher επιστημόνων: Από αύριο έως 20 Απριλίου οι αιτήσεις

Από αύριο έως και την Πέμπτη 20 Απριλίου έχουν δικαίωμα οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για επιστήμονες, ώστε να λάβουν το ειδικό επίδομα(voucher) των 600 ευρώ.

Το ναυάγιο του Eurogroup βυθίζει μετοχές και ευρώ

Ρευστοποιήσεις επικρατούν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς είναι έντονη η απογοήτευση για την αδυναμία των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, την ώρα που ο Covid 19 αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και η Κομισιόν προειδοποιεί για άνευ προηγουμένου ύφεση. Υπό πίεση βρίσκεται και το ευρώ. 

Newsroom

Φόρτωση...
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οικονομία

Εurogroup: «Δεύτερη ευκαιρία» για ισχυρό «δίχτυ ασφαλείας» κατά των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Κοινό έδαφος γύρω από τα μέτρα που θα συμβάλλουν στην στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών που πλήττονται από την πανδημία αναζητά το Eurogroup το οποίο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Μέτρα για τα οποία οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. ίσως να κληθούν να δώσουν την οριστική έγκριση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.  

Αγορές

Χρηματιστήριο: Με παρόμοια της προηγούμενης δυναμική συμπληρώθηκαν τρεις ανοδικές στη σειρά

Στην προτελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Απριλίου, μετά από άνοιγμα στις 606,20 με πτωτικό  χάσμα  (1,53 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (607,73), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, ενώ στο πρώτο πέρασε και σε αρνητικό, έμεινε σε θετικό πεδίο από τις 13:20 και διαρκώς στο σύνολο του δεύτερου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. 

Διεθνή

Eurogroup: Καταρχήν συμφωνία για μέτρα μισού τρισ. ευρώ

Σε καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διατεθεί μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, που δέχονται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, κατέληξαν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. «Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες. Όπως είπε, η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις άξονες: τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τη στήριξη των μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Ναυτιλία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή των 800 ευρώ στους ναυτικούς μέσω του nat.gr

Στη διάθεση του κοινού είναι από τις 8.00 το πρωί η ηλεκτρονική εφαρμογή «Υπεύθυνη δήλωση COVID-19», στον διαδικτυακό τόπο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (www.nat.gr) και στο πεδίο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΠΔΝ» του μενού. Με τον τρόπο αυτό ξεκινούν την εφαρμογή τους τα μέτρα στήριξης των ναυτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού με τους δικαιούχους να λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. 

Πρωτοσέλιδο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ