Skip to main content

Πρέβεζα: Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνου Μάτσα

Την μαρμάρινη προτομή φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης κ. Πραξιτέλης Τζανουλίνος

Το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίνου Σαμουήλ Μάτσα, ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρίας Μίνως Μάτσας και υιός και δημιουργού γνωστών ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών παρουσία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου.

Την μαρμάρινη προτομή φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης κ. Πραξιτέλης Τζανουλίνος.

Ο Μίνως Μάτσας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1903 όπου και έκανε τα πρώτα μουσικά του βήματα στη Φιλαρμονική καταφέρνοντας λίγες δεκαετίες μετά να βρεθεί στην κορυφή της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την “επιστροφή” του Μίνου Μάτσα στην πόλη όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα μέσα από την Φιλαρμονική “Ορφέας” η οποία ήταν εκεί και παιάνισε χαρμόσυνα υπό τη δ/νση του αρχιμουσικού Θανάση Μίτζουρα.

Ως ύψιστη τιμή χαρακτήρισε την τοποθέτηση της προτομής του πατέρα του ο Μάκης Μάτσας, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση για το έργο και την προσωπικότητά του ευχαριστώντας τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Φιλαρμονική και όλο τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση.

Αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκε συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου ο Μίνως Μάτσας, εγγονός του Μίνου και βραβευμένος συνθέτης  μαζί με τους συνεργάτες τους και τους ερμηνευτές Κώστα Τριανταφυλλίδη και Δήμητρα Μωραΐτη, παρουσίασαν διασκευές μερικών από των πιο γνωστών τραγουδιών που έγραψε ο Μίνως Μάτσας (όπως το Μινόρε της Αυγής) καθώς και ένα ανέκδοτο τραγούδι σε μουσική του Μίνου Μάτσα και στίχους της Σοφίας Καψούρου αφιερωμένο στη μνήμη του.

Στις εκδηλώσεις τόσο στην πλατεία Ανδρούτσου όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο παραβρέθηκαν η οικογένεια Μάτσα, ο Γεν. Γραμ. Υπ. Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου, οι βουλευτές του Ν. Πρέβεζας Σπύρος Κυριάκης και Κώστας Μπάρκας, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, οι δήμαρχοι Λευκάδας Ξενοφώντας Βεργίνης και Σουλίου Θανάσης Ντάνος, οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρα Αηδώνη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Αντώνης Μπέζας, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πρέβεζας Δημήτρης Παππάς,  εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων κλπ.