Skip to main content

Ελίζα Βόζεμπεργκ στη «Ν»: Είχαμε προειδοποιήσει για τις αστοχίες της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Καμία διάθεση υποχώρησης στα ελληνοτουρκικά»

«Δεν νοείται χαλαρή ψήφος αλλά μόνο ψήφος ευθύνης», διαμηνύει η Ευβωβουλευτής με τη ΝΔ και εκ νέου υποψήφια, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική.

Η κ. Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ) από το 2014, μιλώντας στη «Ν» λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, ανέλυσε τις προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας τις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος και τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ,  Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα,  η οποία παρέκαμψε το συνταγματικό όνομα της χώρας, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε λόγο για την απόλυτη δικαίωση των θέσεων της ΝΔ, η οποία «όχι μόνο εξέφρασε τη διαφωνία της και καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και προειδοποίησε για τα προβλήματα και τους κινδύνους, που έκρυβαν οι αστοχίες της».

Μιλώντας για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ σε συνδυασμό με την ιδιωτική επίσκεψη Ράμα στη χώρα μας, η κ.  Βόζεμπεργκ τη τολμηρή και αποφασιστική κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιδιώκει τη διεθνοποίηση της υπόθεσης.

Τέλος, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε την «ισχυροποίηση της Ελλάδας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο» τονίζοντας πως « η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που επετεύχθη επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτρέπει στην πατρίδα μας να συζητά με τη γείτονα χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κ. Βόζεμπεργκ απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες μέσα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τις 9 Ιουνίου;

Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί την επόμενη πενταετία θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν τις προοπτικές και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Γι’ αυτό στις 9 Ιουνίου δεν νοείται “χαλαρή” ψήφος, αλλά μόνο ψήφος ευθύνης.

Τα ζητήματα που κατά προτεραιότητα θα κληθούν να διαχειριστούν οι ευρωβουλευτές, τους οποίους θα εκλέξουν οι ευρωπαίοι πολίτες, είναι πολλά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η κοινή αμυντική πολιτική, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, το μεταναστευτικό, το δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας, η κοινή αγροτική πολιτική, το δημογραφικό, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση.

Μάλιστα το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν γρήγορους και αποφασιστικούς χειρισμούς από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων.

Είναι προφανές ότι όλα ανεξαιρέτως τα ανωτέρω φλέγοντα ζητήματα αφορούν άμεσα την πατρίδα μας, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

«Η επίσκεψη Ράμα προφανώς δηλώνει δυσαρέσκεια για την υποψηφιότητα Μπελέρη»

Έναν χρόνο μετά την φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ο Έντι Ράμα ήρθε στην Αθήνα, για ιδιωτική μεν επίσκεψη, αλλά πραγματοποίησε μια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή. Πώς κρίνετε αυτήν κίνηση, με δεδομένη και τη συμμετοχή του κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Η επίσκεψη του Έντι Ράμα ήταν μία ιδιωτική επίσκεψη χωρίς καμία επισημότητα στο πλαίσιο περιοδειών του εκτός Αλβανίας. Η επίσκεψη ένα χρόνο προ των εκλογών στην Αλβανία προφανώς δηλώνει δυσαρέσκεια για την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Σε ό,τι αφορά τον έγκλειστο στις Αλβανικές φυλακές Φρέντι Μπελέρη, για την κυβέρνηση της ΝΔ πρωτίστως είναι ένα θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, το οποίο ανέδειξε από την πρώτη στιγμή και όχι ενόψει ευρωεκλογών.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν μία τολμηρή και αποφασιστική κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιδιώκει τη διεθνοποίηση της υπόθεσης της παράνομης φυλάκισης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου.

Η εν λόγω υποψηφιότητα δίνει φωνή στον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη δικαιώνονται οι διαχρονικοί αγώνες των Βορειοηπειρωτών, αλλά και οι πολυετείς προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων και των περιουσιών τους στη Χειμάρρα.

«Παράνομη η ενέργεια Σιλιάνοφσκα»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα,  παρέκαμψε το συνταγματικό όνομα της χώρας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες. Είπε μάλιστα πως θεωρεί «ανοιχτό» το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πώς θα κινηθούν οι Βρυξέλλες με τα Σκόπια;

Η ευρωπαϊκή ηγεσία αμέσως εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την προκλητική ενέργεια της νεοεκλεγείσας Προέδρου στο ανώτατο επίπεδο διά στόματος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Άλλωστε αντιδράσεις υπήρξαν και από  Υπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας εναντίον της Προέδρου τους.

Μάλιστα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της.

Δράττομαι όμως της ευκαιρίας, με αφορμή την παράνομη και ανεπίτρεπτη ενέργεια της Προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα από αυτό της συνταγματικής της ονομασίας, για να τονίσω την απόλυτη δικαίωση των θέσεων της ΝΔ.

Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ όχι μόνο εξέφρασε τη διαφωνία της και καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και προειδοποίησε για τα προβλήματα και τους κινδύνους, που έκρυβαν οι αστοχίες της.

«Η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο απέναντι στην Τουρκία»

Σε συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, είπε πως «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του». Πώς θα αντιμετωπίσει η Αθήνα τα ζητήματα που εγείρει η Άγκυρα και πώς τα αξιολογεί η ΕΕ;

Μετά από μία μακρά περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο και την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας έγιναν κάποια βήματα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Όμως γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα, γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει με κάθε ευκαιρία αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ότι είμαστε συνεπείς, αλλά όχι αφελείς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία διαλόγου και αντιμετωπίζει τα ζητήματα που εγείρει η Άγκυρα πιο ισχυρή από ποτέ, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που επετεύχθησαν επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτρέπουν στην πατρίδα μας να συζητά με τη γείτονα χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της στάσης της Τουρκίας από την ΕΕ, κατά πάγια πρακτική αυτή επηρεάζεται και συχνά καθορίζεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την ΕΕ με συναλλαγές που σε ετήσια βάση φθάνουν τα 154 δις ευρώ.