Skip to main content

Σκάνδαλο με την κατασκευή δύο κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Αλβανία

Πηγή φωτογραφίας: La Repubblica

«Σε 70.000 τετραγωνικά μέτρα δεν υπάρχει τίποτα…μόνο κάποιες μπουλντόζες που κάνουν τις πρώτες εκσκαφές»

Σε μείζον σκάνδαλο εξελίσσεται η συμφωνία της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα για την κατασκευή δύο κέντρων φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών, που θα εντοπίζονται στις ιταλικές ακτές και θα μεταφέρονται στην Αλβανία, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Η συμφωνία Μελόνι- Ράμα που υπεγράφη το περασμένο φθινόπωρο προέβλεπε ότι στις 20 Μαΐου θα είχαν εγκαινιαστεί τα δύο κέντρα φιλοξενίας, όπου θα παρέμεναν υπό Ιταλική φρούρηση περίπου 36.000 παράτυποι μετανάστες, μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου στην Ιταλία.

Τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης που επισκέφθηκαν σήμερα τη συγκεκριμένη τοποθεσία στην Αλβανία, είδαν ότι τα έργα μόλις έχουν ξεκινήσει.

«Σε 70.000 τετραγωνικά μέτρα δεν υπάρχει τίποτα…μόνο κάποιες μπουλντόζες που κάνουν τις πρώτες εκσκαφές», τονίζει με έκπληξη ο Ματέο Μάουρι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, σε επιστολή του που απευθύνεται στην πρωθυπουργό Μελόνι και στους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας.

«Η κυβέρνηση Μελόνι πρέπει να εγκαταλείψει αυτό το έργο και να μεταφέρει τα κονδύλια στην υγειονομική περίθαλψη. Αντίθετα, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, σπαταλά τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος και  κυρίως δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτά που είχε υποσχεθεί», τονίζεται στην επιστολή.

«Προεκλογική διαφήμιση»

«Η προσπάθεια της πρωθυπουργού Μελόνι να κάνει μια προεκλογική διαφήμιση για τους μετανάστες για τις ευρωεκλογές, απέτυχε παταγωδώς. Είμαστε αντιμέτωποι με περισσότερα από 70.000 τετραγωνικά μέτρα του τίποτα. Οι εργασίες μόλις ξεκίνησαν, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης που είχαν ορίσει ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του κέντρου για τις 20 Μαΐου 2024», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι τέσσερις βουλευτές της αντιπολίτευσης, που πήγαν στην Αλβανία για να ελέγξουν την πρόοδο της συμφωνίας.

«Το μόνο πράγμα που κινείται είναι το …κόστος. Τώρα έχουμε πάει από τα αρχικά 653 εκατομμύρια, σε πάνω από 800 εκατομμύρια. Και οι απαραίτητοι πόροι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια γελοία προσπάθεια να πληρώσουμε για μια εκλογική διαφήμιση για τις ευρωεκλογές», τονίζουν οι βουλευτές.

Η κατασκευή των δύο κέντρων φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία είχε ανατεθεί στην ιταλική εταιρεία «Medihospes», αντί 133 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αρκετούς μήνες μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα, όπως αναφέρει η Repubblica. «Η εταιρεία αυτή έχει γίνει στο παρελθόν αντικείμενο διαφόρων ερευνών και καταγγελιών για αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στις δομές που κατασκευάζει.

«Η χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά»

«Η χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά των μεταναστευτικών κέντρων στην Αλβανία έχει καταλήξει στα χέρια του Ιταλού επιχειρηματία και διαχειριστή της «Medihospes», Καμίλο Ασέτο, το όνομα του οποίου, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει εμφανιστεί σε έρευνες του δικαστικού σώματος με τις πιο διαφορετικές κατηγορίες: από απάτη στην παροχή γευμάτων σε καντίνες νοσοκομείων στο Μπάρι που τον οδήγησαν στη σύλληψη το 2003, μέχρι την έρευνα για σχέσεις με τη μαφία», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία Μελόνι-Ράμα εγκρίθηκε από το ιταλικό Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπου οι σύμμαχοι της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι διαθέτουν άνετη πλειοψηφία.

Η δραστική μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία είναι μία από τις βασικές κυβερνητικές πολιτικές της Μελόνι, η οποία πάντως έχει επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση αλλά  και από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός έπλεξε μάλιστα το εγκώμιο του Αλβανού ομολόγου της, λέγοντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πεσκάρα ότι «ο Ράμα λιντσαρίστηκε γιατί βοήθησε το έθνος μας».