Skip to main content

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανακύκλωση – αναγέννηση λιπαντικών ελαίων

Tο ΕΝΔΙΑΛΕ, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας

Ποσοστό συλλογής αποβλήτων λιπαντικών 74% (έναντι μέσου όρου 40% στην ΕΕ) και ποσοστό αναγέννησης των συλλεχθέντων ποσοτήτων 100% (έναντι μόλις 61,2% στην ΕΕ) κατέγραψε το 2023, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝΔΙΑΛΕ).

Με τις επιδόσεις αυτές το ΕΝΔΙΑΛΕ, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας, ξεπέρασε τους εθνικούς στόχους, καθιστώντας την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων.

Τη σημαντική συνεισφορά του στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία, κατά τη διάρκεια των είκοσι χρόνων λειτουργίας του παρουσίασε χθες στον Τύπο ο διευθύνων σύμβουλος του Συστήματος, Γιώργος Δεληγιώργης.

Όπως είπε από το 2004 έως σήμερα, το ΕΝΔΙΑΛΕ έχει συλλέξει και αναγεννήσει περισσότερους από 560.000 μετρικούς τόνους αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, έχοντας έτσι καταφέρει να:
•          Αποτρέψει τη μόλυνση υδάτινης επιφάνειας, ίσης µε την έκταση της Εύβοιας.
•          Περιορίσει την παραγωγή εκπομπών CO₂ σε ποσότητα ίση με αυτή που θα χρειάζονταν 9,5 εκατομμύρια δέντρα για να την απορροφήσουν.
•          Μειώσει τις εκπομπές καρκινογόνων ενώσεων σε ποσοστό 96,8% και τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που συνδέονται με αναπνευστικές παθήσεις σε ποσοστό 74%.
•          Εξοικονομήσει ενέργεια, ίση με την ενέργεια που καταναλώνει μια πόλη 25.000 κατοίκων σε 1 χρόνο.

Το ΕΝΔΙΑΛΕ συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών του (μεταξύ άλλων νέες δεξαµενές στα Κέντρα Συλλογής, βελτιώσεις επιπέδου ασφαλείας στα οχήµατα συλλογής και µεταφοράς)  και των τεχνολογιών που χρησιμοποιεί (τοποθέτηση GPS στα οχήµατα συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων κ.α.) με επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ την πενταετία (2023 – 2027) ενώ επιδιώκει την επέκτασή του στις λιµενικές εγκαταστάσεις.