Skip to main content

Στα 13 περπατούσε 48 χλμ για να μεταφέρει γράμματα. Στα 26 έθεσε τα θεμέλια ενός κολοσσού μεταφοράς χρημάτων

American Express

Από μικρή ηλικία έγινε αυτός που «έφερνε το ψωμί» στο σπίτι, αυτός που συντηρούσε την οικογένεια - Η ιστορία του Γουίλιαμ Τζορτζ Φάργκο

Ήταν ο μεγαλύτερος γιος σε μία  αγροτική οικογένεια με 12 παιδιά. Πολύ συχνά χρειαζόταν να τα φροντίζει, καθώς οι γονείς του περνούσαν όλη τη μέρα στα χωράφια, ενώ για πολλά εξ αυτών έγινε αργότερα και ο εργοδότης τους.

Από μικρή ηλικία έγινε αυτός που «έφερνε το ψωμί» στο σπίτι, αυτός που συντηρούσε την οικογένεια. Και η εμπειρία του αυτή ήταν που του έδωσε το αίσθημα ευθύνης, την ικανότητα οργάνωσης, αλλά και αυτοπεποίθηση και  τόλμη – όλα απαραίτητα στοιχεία για το επιχειρείν.

Ο λόγος για τον  Γουίλιαμ Τζορτζ Φάργκο, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Μαΐου το 1818, στο Πομπέι της Νέας Υόρκης.

Ο μικρός ταχυδρόμος

Σε ηλικίας μόλις 13 ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να πιάσει δουλειά. Μπήκε στον χώρο των υπηρεσιών διανομής ως μικρός ταχυδρόμος. Το όχημά του; Τα πόδια του. Περπατούσε έχοντας στον ώμο την ταχυδρομική τσάντα με τα γράμματα περίπου 48 χιλιόμετρα, δύο φορές την εβδομάδα.

Το 1841 ο Φάργκο έγινε ο πρώτος πράκτορας εμπορευμάτων στο Όμπουρν για την εταιρεία Auburn & Syracuse Railroad και η εξαιρετική του απόδοση οδήγησε τον Χένρι Γουέλς στο να τον προσλάβει την επόμενη χρονιά.

Που έγινε επιχειρηματίας

Το 1844 και αφού η συνεργασία τους είχε στεφθεί με επιτυχία, συνίδρυσαν μαζί και με τον Ντάνιελ Ντάνινγκ την Wells Co., την πρώτη εταιρεία μεταφορών – εξπρές  από το Μπάφαλο προς το Ντιτρόιτ και το Σικάγο.

Ύστερα από εσωτερικές διαμάχες, στις 18 Μαρτίου 1850, η Wells συγχωνεύτηκε με ακόμη δύο μικρότερες ανταγωνίστριες και «γεννήθηκε» η American Express Company ως εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων. Επί χρόνια απολάμβανε ένα εικονικό μονοπώλιο στις αποστολές-  εξπρές (αγαθών, χρεογράφων, νομισμάτων κ.λπ.) σε όλη την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Το 1866, ένας νέος αντίπαλος απείλησε το μονοπώλιο της American Express. Ο Φάργκο (ο οποίος εν τω μεταξύ είχε υπηρετήσει ως Δημοκρατικός δήμαρχος του Μπάφαλο, από το 1862 έως το 1866) έγινε πρόεδρος της American Express.

Μετά από δύο χρόνια σκληρού ανταγωνισμού και στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής, οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν τελικά το 1868 για να σχηματίσουν την American Merchants Union Express Company, με πρόεδρο τον Φάργκο. Το όνομα της εταιρείας άλλαξε ξανά σε American Express το 1873.

Ευτυχισμένες και τραγικές στιγμές στην προσωπική του ζωή

Τον Ιανουάριο του 1840, ο Φάργκο παντρεύτηκε την Άννα Γουίλιαμς, με την οποία απέκτησαν 8 παιδιά. Μόνο τα 3 εξ αυτών έφτασαν στην ενηλικίωση.

Το μέγαρο William G. Fargo όπως εμφανίστηκε το 1900 πριν κατεδαφιστεί
Το 1868, όταν ήταν 50 ετών, ο Fargo αγόρασε 5,5 στρέμματα (2,2 εκτάρια) στη δυτική πλευρά του Buffalo. και μεταξύ 1868 και 1872, έχτισε την έπαυλη Fargo στις οδούς Jersey and Fargo, που ήταν η μεγαλύτερη έπαυλη του Buffalo. Το σπίτι ολοκληρώθηκε το 1872 με κόστος 600.000 $ (που ισοδυναμεί με 15.260.000 $ το 2023). Άλλα 100.000 δολάρια (που ισοδυναμούν με 2.543.000 δολάρια το 2023) δαπανήθηκαν για την επίπλωση και τη διακόσμηση της έπαυλης των 22.170 τετραγωνικών ποδιών (2.060 m2).[3] Ο Michael Rizzo, ιστορικός του Μπάφαλο, έγραψε:[1]

η «πιο περίτεχνη και δαπανηρή ιδιωτική έπαυλη στην πολιτεία», έξω από την πόλη της Νέας Υόρκης. Το σπίτι πήρε δύο τετράγωνα της πόλης, από τη Λεωφόρο Πενσυλβάνια, τη Δυτική Λεωφόρο, την οδό Τζέρσεϊ και τη Λεωφόρο Φάργκο. Υπήρχε ένας κεντρικός πύργος πέντε ορόφων. Κατόπιν αιτήματός του περιείχε ξύλα από όλα τα κράτη της Ένωσης. Ήταν το πρώτο σπίτι στην πόλη που περιείχε ασανσέρ μέσα σε αυτό και λέγεται ότι είχε χρυσά πόμολα».

Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1881, μετά από αρκετούς μήνες μάχη με μια ασθένεια.[7] Μετά την κηδεία του στις 7 Αυγούστου 1881,[12] τάφηκε στο νεκροταφείο Forest Lawn. Την ώρα του θανάτου του ζούσαν μόνο δύο από τα παιδιά του, η Τζόρτζια και η Έλεν Φάργκο. Ο αδερφός του Ουίλιαμ, J. C. Fargo, τον διαδέχθηκε ως Πρόεδρος της American Express μετά τον θάνατό του.

Τι κληροδότησε

Ο Φάργκο πέθανε στις 3 Αυγούστου 1881. Άφησε στους κληρονόμους του 20 εκατομμύρια δολάρια,  μία τεράστια έπαυλη τόσο ακριβή στη συντήρησής της, που τελικά κατεδαφίστηκε, και τον σκληροτράχυλο αδελφό του επικεφαλής της εταιρείας.

Υπό τον Τζέιμς, η American Express επέκτεινε τις δραστηριότητές της, περνώντας με επιτυχία στις εντολές χρημάτων, τις ταξιδιωτικές επιταγές και τελικά τις πιστωτικές κάρτες.