Skip to main content

Motor Oil: Στα 114,7 εκατ. ευρώ η προσφορά για την εξαγορά της Ηλέκτωρ

Για την υπογραφή της συναλλαγής εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς καθώς και η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών.

Στα 114,7 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η προσφορά της Motor Oil για την απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ από την Ελλάκτωρ, όπως γνωστοποιήθηκε πριν από λίγο με σχετική ανακοίνωση του Ομίλου.

Σε αυτή αναφέρεται: «Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. εφεξής η «Εταιρεία» ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. για την απόκτηση είτε από την ίδια είτε από θυγατρική αυτής του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. στην εταιρεία με την επωνυμία “ΗΛΕΚΤΩΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών” εφεξής η “ΗΛΕΚΤΩΡ” και αντιπροσωπεύουν το 94,44% του εκδοθέντος και πλήρως καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Στο πλαίσιο αυτό η Εταιρεία απέστειλε σήμερα προσφορά, η οποία υπόκειται σε όρους, αιρέσεις και προϋποθέσεις, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε Ευρώ 114,7 εκατ».

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Για την υπογραφή της συναλλαγής εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς των ως άνω μετοχών υπό όρους αμοιβαία αποδεκτούς από τα δύο μέρη καθώς και η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών».

Όπως είχε γράψει η Ναυτεμπορική ήδη από τον Απρίλιο οι δύο εταιρείες σε συνομιλίες για μία συμφωνία. Έχει προηγηθεί η εξαγορά της Thalis (2023) με την οποία ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επέκτεινε τις δραστηριότητές του στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι οι τομείς των εναλλακτικών καυσίμων και της κυκλικής οικονομίας είναι ένας από τους 4 βασικούς πυλώνες της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης του Ομίλου Motor Oil (Διύλιση Εφοδιασμός & Εμπορία, Λιανική & Mobility, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι οι άλλοι τρεις) με ορίζοντα το 2030 (στρατηγική Target 2030).

Το προφίλ της Ηλέκτωρ

Η Ηλέκτωρ διαχειρίζεται ετησίως 950.000 τόνους αποβλήτων, ενώ διαθέτει, μεταξύ άλλων, 4 μονάδες αξιοποίησης βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 34 MW και 3 αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 7,8 MW.

Η παρουσία της Ηλέκτωρ στην αγορά ενισχύεται μέσω της γερμανικής θυγατρικής της Herhof GmbH, η οποία έχει αναπτύξει τις καινοτόμες μεθόδους της βιολογικής ξήρανσης και κομποστοποίησης σε κλειστούς βιοαντιδραστήρες οι οποίες εφαρμόζονται σε περισσότερες από 50 συνολικά εγκαταστάσεις παγκοσμίως.

Επίσης η εν λόγω θυγατρική της Ηλέκτωρ συμμετέχει στην εταιρία διαχείρισης της μονάδας βιολογικής ξήρανσης και μηχανικής διαλογής των αστικών απορριμμάτων της πόλης Osnabrück της Γερμανίας, εξυπηρετώντας μια περιοχή 350.000 κατοίκων. Η μονάδα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 90.000 τόνων ετησίως, ενώ το κύριο προϊόν που παράγεται κατά την επεξεργασία των απορριμμάτων διατίθεται ως υποκατάστατο δευτερογενές καύσιμο σε ενεργειοβόρες εγκαταστάσεις.