Skip to main content

Γαλλία: Πρώτη εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου από Rafale σε προσομοίωση επιδρομής με πυρηνικά όπλα (βίντεο)

Dassault Aviation

Η εκτόξευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο άσκησης που περιελάμβανε προσομοίωση επιδρομής με πυρηνικά όπλα

Στη πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού αναβαθμισμένου πυραύλου αέρος-εδάφους ASMPA-R μεσαίου βεληνεκούς, προχώρησαν, σήμερα, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Προσομοίωση επιδρομής με πυρηνικά όπλα

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο πύραυλος ASMPA-R νέας γενιάς – ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική γόμωση- εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια άσκησης «Operation Durandal»που διεξήχθη στη γαλλική επικράτεια και περιελάμβανε προσομοίωση επιδρομής με πυρηνικά όπλα.

Η δοκιμή «εξειδικεύει τα καθήκοντα που ορίζει ο νόμος περί στρατιωτικού σχεδιασμού σχετικά με τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις», δήλωσε.

Η εκτόξευση «αποδεικνύει την ανωτερότητα και την επιχειρησιακή αξιοπιστία τους».

Τι προβλέπει ο στρατιωτικός νόμος

Ο νόμος για τον στρατιωτικό σχεδιασμό προβλέπει τη διάθεση 16 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 για την αναπλήρωση του αποθέματος πυρομαχικών, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Γαλλία σχεδιάζει να δαπανήσει τα επόμενα χρόνια περίπου το 13% του αμυντικού προϋπολογισμού της για να ενισχύσει την ικανότητα πυρηνικής αποτροπής, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης πυραύλων αέρος-εδάφους έως το 2035.

Τι είναι ο ASMPA

Ο πύραυλος air-sol moyenne portée (ASMP, «πύραυλος μέσου βεληνεκούς αέρος-επιφανείας») είναι ένας γαλλικός πυρηνικός πύραυλος cruise που εκτοξεύεται από αέρος και κατασκευάζεται από την MBDA France.

Αναφέρεται ως «προστρατηγικό» όπλο, το τελευταίο καταφύγιο «προειδοποιητικής βολή» πριν από την πλήρους κλίμακας χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων που εκτοξεύονται από τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Triomphant.

Την ανάπτυξη του πυραύλου ανέλαβε η Διεύθυνση Τακτικών Πυραύλων της Aérospatiale, η οποία σήμερα ανήκει στην MBDA.

Ο ASMP τέθηκε σε υπηρεσία τον Μάιο του 1986. Η ανάπτυξη μιας αναβαθμισμένης έκδοσης, του ASMP-A, ξεκίνησε το 1997 και ο πύραυλος τέθηκε σε υπηρεσία το 2009.

Το 2016, ξεκίνησε ένα ακόμη πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, το ASMPA-R, το οποίο αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Η πρώτη δοκιμή βολής του ASMPA-R πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και η δεύτερη τον Μάρτιο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ