Skip to main content

Πτήση Singapore Airlines: Στην εντατική 20 επιβαίνοντες

Φωτ. REUTERS/Stringer

Από τις έντονες αναταράξεις, έχασε τη ζωή του ένας Βρετανός υπήκοος, 73 ετών

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε δύο νοσοκομεία της Ταϊλάνδης νοσηλεύονται 20 άτομα που επέβαιναν στην πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη της Singapore Airlines, η οποία χθες, Τρίτη, επλήγη από σοβαρές αναταράξεις.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στη Μπανγκόκ.

Νεκρός 73χρονος

Υπενθυμίζεται ότι από τις έντονες αναταράξεις, έχασε τη ζωή του ένας Βρετανός υπήκοος, 73 ετών. Σύμφωνα με τις αρχές της Ταϊλάνδης, ο 73χρονος πιθανώς έπαθε ανακοπή καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια των αναταράξεων τραυματίστηκαν δεκάδες επιβαίνοντες.

Μαρτυρίες επιβαινόντων

Όπως προκύπτει από μαρτυρίες επιβαινόντων, το αεροπλάνο έχασε απότομα ύψος, ενώ αρκετοί χτύπησαν στο κεφάλι. «Ξαφνικά το αεροπλάνο πήρε κλίση προς τα επάνω και άρχισε να τρέμει. Άρχισα να προετοιμάζομαι για αυτό που συνέβαινε και πολύ ξαφνικά υπήρξε μια πολύ απότομη πτώση, οπότε όλοι όσοι κάθονταν και δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, εκτοξεύτηκαν στην οροφή», δήλωσε στο Reuters 28χρονος επιβάτης.

«Κάποιοι άνθρωποι χτύπησαν το κεφάλι τους στις καμπίνες αποσκευών, προκαλώντας βαθουλώματα» πρόσθεσε. «Το πλήρωμα και όσοι βρίσκονταν μέσα στις τουαλέτες τραυματίστηκαν σοβαρά, τους βρήκαμε πεσμένους κάτω, να μην μπορούν να σηκωθούν. Υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι», συνέχισε,

Άλλος επιβάτης, μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι το αεροπλάνο έχασε ξαφνικά ύψος και αντικείμενα άρχισαν να πετάγονται στην καμπίνα. «Καλύφθηκα με καφέ» είπε και συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια των λίγων δευτερολέπτων της πτώσης του αεροπλάνου ακούστηκε μια απαίσια κραυγή και κάτι σαν γδούπος». Ο ίδιος ανέφερε ότι, όταν ηρέμησε η κατάσταση, προσπάθησε να βοηθήσει μία επιβάτιδα που «ούρλιαζε από αγωνία» και η οποία είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ειδικό σημείο του αεροδρομίου της Μπανγκόκ.

Ένας Βρετανός ο οποίος ταξίδευε με την οικογένειά του περιέγραψε στο BBC πώς ξεκίνησαν οι αναταράξεις. «Ήμασταν πιθανώς 10 ώρες στο αεροπλάνο, οπότε υπήρχαν άνθρωποι που περπατούσαν. Και δεν υπήρχε καμία ένδειξη να βάλουμε τις ζώνες ασφαλείας», ανέφερε και συνέχισε: «Δεν υπήρχαν αναταράξεις πριν. Από τις μηδενικές αναταράξεις, πήγαμε σε αυτή τη μία ανατάραξη. Δεν έτρεμε καθόλου το αεροπλάνο και μετά χτυπούσα στην οροφή. Ξαφνικά, σηκώθηκα έτσι». «Ο γιος μου έπεσε στο πάτωμα δύο σειρές πίσω μου. Άκουσα ότι ένας άνδρας χτύπησε στην τουαλέτα και τραυματίστηκε επίσης πολύ άσχημα» πρόσθεσε.

Φωτογραφίες από το αεροπλάνο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν και εικόνες από το εσωτερικό του αεροπλάνου.

Φωτ. REUTERS/Stringer

Φωτ. REUTERS/Stringer
Φωτ. REUTERS/Stringer
Φωτ. REUTERS/Stringer
Φωτ. REUTERS/Stringer

211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος στο αεροσκάφος

Το αεροσκάφος, τύπου Boeing 777-300ER, το οποίο είχε απογειωθεί από το Χίθροου, προσγειώθηκε τελικά στην Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με τη Singapore Airlines.

Στο αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα μετά το συμβάν, με τις τοπικές υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού.

Ειδικοί στην ασφάλεια της αεροπορίας υποστηρίζουν ότι οι έντονες αναταράξεις δεν μπορούν πάντα να προβλεφθούν ή να αποφευχθούν. Ωστόσο, οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από αναταράξεις θεωρούνται σπάνιοι.

«Οι τραυματισμοί από σοβαρές αναταράξεις είναι σχετικά σπάνιοι στο πλαίσιο εκατομμυρίων πτήσεων που πραγματοποιούνται. Ωστόσο, οι έντονες αναταράξεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση σε θάνατο», δήλωσε στο BBC ο ειδικός γενικής αεροπορίας, Τζον Στρίκλαντ.

Τα πληρώματα των πτήσεων έχουν τους πόρους για να προβλέψουν τις αναταράξεις, αν και ορισμένα σημεία στον κόσμο είναι πιο επιρρεπή σε αυτές. Εκπαιδεύονται επίσης στο πώς να ανταποκρίνονται στις αναταράξεις, είπε ο κ. Στρίκλαντ. «Δεν είναι τυχαίο που οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν να κρατάτε τις ζώνες ασφαλείας δεμένες καθ’ όλη τη διάρκεια μιας πτήσης, είτε είναι μεγάλη, είτε μικρή», πρόσθεσε.