Skip to main content

700 επιπλέον ιατροί για το ΚΕΠΑ του e-ΕΦΚΑ

Ο e-ΕΦΚΑ καλεί κάθε ενδιαφερόμενο ιατρό να υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικώς έως την 26η Μαΐου

Τoυ Κωνσταντίνου Μεγαρίτη, υποδιοικητή του ΕΦΚΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, σχεδόν 600 συμπολίτες μας αξιολογούνται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), πλήθος ανάλογο με αυτό που εξυπηρετεί ένα μέσο νοσοκομείο κατά την εφημερία του. Σε μια χώρα με ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρία, ενδεχομένως όλοι να έχουμε στον στενό μας κύκλο κάποια ή κάποιον που έχει περάσει αυτή τη διαδικασία. Όποιος το έχει βιώσει, γνωρίζει το αίσθημα αγωνίας.

Είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Το ΚΕΠΑ είναι ο βασικός κρατικός μηχανισμός για την πιστοποίηση της αναπηρίας, η οποία είναι απαραίτητη για την απονομή παροχών και διευκολύνσεων. Τα ωφελήματα αυτά έχουν στόχο να άρουν άμεσα ή έμμεσα τα εμπόδια και το κόστος που συνεπάγεται η αναπηρία.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ΚΕΠΑ. Πλέον υπάρχουν οργανωτικοί και επιστημονικοί κανόνες για τη λειτουργία του, έτσι έχει παρέλθει η εποχή που άτομα με χρόνιες, μη θεραπεύσιμες παθήσεις καλούνταν επανειλημμένα να αξιολογηθούν. Από το 2022 η αίτηση κατατίθεται πλέον ηλεκτρονικά, όπως και ο ιατρικός εισηγητικός φάκελος. Με αυτό και μόνο, ο πολίτης γλίτωσε έως και τρεις επισκέψεις στο ΚΕΠΑ. Μάλιστα, με τη νέα διαδικασία παράγεται μια πιστοποίηση κατάλληλη για κάθε χρήση. Παρότι αυτονόητο, κάτι τέτοιο δεν ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΚΕΠΑ δεν σταματάει εδώ. Βασική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση των καθυστερήσεων. Σήμερα, απαιτούνται κατά μέσο όρο δυόμισι μήνες από τη σύνταξη του εισηγητικού φακέλου μέχρι την έκδοση πιστοποίησης αναπηρίας. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η αναμονή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι από τότε που οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικώς αυξήθηκε ο αριθμός τους (κάτι που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης της διαδικασίας). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι από το 2011 που λειτούργησε το ΚΕΠΑ οι ιατροί όλο και μειώνονταν, χωρίς πρόβλεψη για την ένταξη επιπλέον ιατρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε καμία επιπλέον δαπάνη, αφού οι ιατροί αμείβονται ανά αξιολόγηση: είτε έχουμε 500 ιατρούς, όπως έχουμε σήμερα, είτε 1.000, η δαπάνη είναι ίδια.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης διαπίστωσε το παράδοξο και θέσπισε το απαιτούμενο πλαίσιο. Ο e-ΕΦΚΑ το εφαρμόζει και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο ιατρό να υποβάλει την αίτησή του ηλεκτρονικώς έως την 26η Μαΐου. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο ΚΕΠΑ παιδίατροι, παιδοψυχίατροι και αναπτυξιολόγοι.

Παράλληλα, η πολιτεία, αναγνωρίζοντας το έργο των ιατρών, αύξησε κατά 50% τις αμοιβές τους. Έτσι, κάθε ιατρός που θα συνεργαστεί με το ΚΕΠΑ, θα μπορεί παράλληλα με τις λοιπές επαγγελματικές του δραστηριότητες να εξασφαλίσει ένα σημαντικό επιπλέον εισόδημα. Και τούτο, δουλεύοντας με πλήρη ευελιξία, αλλά και συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός υπέρτερου σκοπού: στην ταχύτερη, πιο δίκαιη αλλά και πιο ανθρώπινη εξυπηρέτηση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

ΗΤΑΝ τα πιο απλά και τα πιο προφανή που δεν είχαν γίνει για χρόνια και έγιναν σε λίγους μήνες. Αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε την αναβάθμιση του ΚΕΠΑ σε κάθε επίπεδο. Πρέπει να επανεξετάσουμε τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιήσεων, καθώς και την ίδια τη διαδικασία, ήτοι, να παρέχουμε επιπλέον ψηφιακές διευκολύνσεις και κατάλληλες υποδομές και να προάγουμε τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι σχετικές προτάσεις, τόσο από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και από τον e-ΕΦΚΑ.

ΕΙΝΑΙ ευτύχημα ότι η ομάδα με τη θεσμική ευθύνη να ανασυγκροτήσει το ΚΕΠΑ έχει εδραιωμένη συνεργασία, με την οποία πέτυχε σημαντικές βελτιώσεις όπως οι παραπάνω. Αυτό ασφαλώς συνέβη με στοχοπροσήλωση και συστηματική εργασία και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Μοιραζόμαστε λοιπόν με τους πολίτες τις ίδιες υψηλές προσδοκίες για το ΚΕΠΑ και θα επιμείνουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.