Skip to main content

Φίτσο: Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

REUTERS/Leonhard Foeger

«Η μεταφορά του αποκλείεται αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Σε σταθερή, αλλά πάντα σοβαρή κατάσταση, εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, μία εβδομάδα αφότου τραυματίστηκε από τέσσερις σφαίρες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας.

Η επίθεση σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χαιρετούσε το πλήθος, έπειτα από τη διεξαγωγή υπουργικού συμβουλίου στη Χάντλοβα, πόλη στην κεντρική Σλοβακία.

Ο Φίτσο υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση, η οποία διήρκησε πέντε ώρες και την περασμένη Παρασκευή χειρουργήθηκε εκ νέου, ενώ παραμένει για νοσηλεία σε νοσοκομείο της πόλης Μπάνσκα Μπίστριτσα.

«Αποκλείεται η μεταφορά του»

«Η κατάστασή του ήταν σταθερή το πρωί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

«Η κατάστασή του είναι σοβαρή, τα τραύματά του είναι περίπλοκα. Η μεταφορά του αποκλείεται αυτή τη στιγμή», είπε ο Κάλινακ, ο στενότερος πολιτικός σύμμαχος του Φίτσο.

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Αργότερα σήμερα, το νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα εξέδωσε ένα ανακοινωθέν σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.

«Η κατάσταση της υγείας του ασθενή είναι σοβαρή όμως σταθερή αυτήν την ώρα», ανέφεραν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου.

«Το ιατρικό συμβούλιο επιβεβαίωσε πως η αγωγή και οι ιατρικές παρεμβάσεις που έχουν επιλεχθεί έως τώρα για τον πρωθυπουργό είναι οι ενδεδειγμένες», συμπλήρωσαν.

Προφυλακίστηκε ο δράστης

Ο δράστης, ηλικίας 71 ετών, προφυλακίστηκε έπειτα από απόφαση δικαστηρίου το Σάββατο για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης.

Την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας δήλωσε πως η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο ο δράστης να μην ενήργησε μόνος του.

Επικαλούμενος εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μάτους Σουτάι Έστοκ δήλωσε πως κάποιος διέγραψε το ιστορικό και τις επικοινωνίες του δράστη στο Facebook, ενώ εκείνος βρισκόταν υπό κράτηση.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή για τα ΜΜΕ της Σλοβακίας έκανε γνωστό πως η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, ενημέρωσε τις αρχές πως διέγραψε τον λογαριασμό του υπόπτου.

Σήμερα, ο Κάλινακ, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, δήλωσε πως πρέπει να εξεταστούν «ξεχωριστά» τα συμπεράσματα της έρευνας των σλοβακικών αρχών και της έκθεσης της Meta.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP