Skip to main content

Στην τελική ευθεία η εισαγωγή της Noval Property ΑΕΕΑΠ στο ΧΑΑ

29 με 31 Μαΐου η δημόσια προσφορά και 28 το εύρος τιμής

Από τις 29 Μαΐου έως τις 31 θα διαρκέσει η δημόσια προσφορά μετοχών της Noval Property ΑΕΕΑΠ (θυγατρική του Ομίλου Viohalco) ενώ το δεσμευτικό εύρος τιμής θα ανακοινωθεί στις 28.

Η εταιρία ανακοίνωσε την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της στο ΧΑΑ, στοχεύοντας στην άντληση συνολικά 52 εκατ. ευρώ.

Η ανώτατη τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο σε 2,82 ανά μετοχή. Η τιμή αυτή είναι μειωμένη 29,1% (discount) σε σχέση με την εσωτερική λογιστική αξία της ΑΕΕΑΠ την 31 Δεκεμβρίου 2023 (427,4 εκατ. ή 3,98 ευρώ ανά μετοχή).

Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με την έκδοση έως 17.388.025 νέων, κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 2,50 ευρώ εκάστης.

Θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα.

Επίσης, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο (ΜΟΔ) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (η EBRD) και της ΑΕΕΑΠ καθίσταται υποχρεωτικώς μετατρέψιμο σε μετοχές. Οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη Μετατροπή και οι οποίες θα αναληφθούν στο σύνολο τους από την EBRD δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο της Δημόσιας Προσφοράς, παρά μόνον της Εισαγωγής και θα προσμετρηθούν για τον υπολογισμό της διασποράς.

Σημειώνεται ότι η Viohalco σήμερα ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το 81% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής εύλογης αξίας 582,6 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών μισθώσεων και συμμετοχών). Μετά την αύξηση κεφαλαίου το άμεσο ποσοστό της θα διαμορφωθεί σε 61,83%.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval είναι ύψους 340 εκατ. μέχρι το 2030 με το 82% αυτού να αφορά σε ακίνητα ιδιοκτησίας της.

Η μεγαλύτερη δρομολογημένη επένδυση της Noval, ύψους 169 εκατ. ευρώ, αφορά την ανακατασκευή των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Viohalco (επιφάνειας 106.000 τ.μ.) στην οδό Πειραιώς 248 -252.

Έχει χαρακτηριστεί στρατηγική και η διαδικασία για την αδειοδότηση της είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα μικτό έργο με γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2028.

Ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025 έχει το συγκρότημα γραφείων που κατασκευάζει η Noval  σε συνεργασία με την Brook Lane (με ποσοστό 50% εκάστη στην εταίρα The Grid) επί της οδού Χειμάρρας 10 – 12 και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, στο Μαρούσι. Το κεφάλαιο που θα συνεισφέρει η ΑΕΕΑΠ είναι 55 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση είναι της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί μετά από τη εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑΑ και ως εκ τούτου και οι νέοι μέτοχοι θα επωφεληθούν από το μέρισμα που θα διανέμει για το 2023.