«Ωδές Αιγαίου» στην Αθήνα

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2010 15:55

A- A A+

Ο πολυχώρος TAF The Art Foundation, φιλοξενεί μέχρι τις 15 Ιουλίου μια έκθεση με χαρακτικά έργα της Μαίρης Σχοινά υπό τον τίτλο «Ωδές Αιγαίου».

Η χαράκτρια Μαίρη Σχοινά επιχειρεί στα έργα της να αποδώσει το απέραντο του υποθαλάσσιου χώρου, το φωτεινό του βάθος, την κινούμενη -από τις διαθλάσεις και τη διάχυση του φωτός- ακινησία της θάλασσας και τη γοητεία που εκπέμπει ο διαρκώς μεταβαλλόμενος χρωματικός θαλάσσιος χώρος.

Πηγή έμπνευσης για τη Μαίρη Σχοινά υπήρξε η θάλασσα στις Μικρές Κυκλάδες, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών -Αμοργός, Κέρος, Κουφονήσια, Ηρακλειά και Σχοινούσα- που κρύβουν μια θάλασσα στην οποία το φως με τις αλλοιώσεις του αποκαλύπτει έναν υποθαλάσσιο κόσμο χρωμάτων με συνεχείς εναλλαγές και μεταμορφώσεις. Εκεί το φως είναι πράγματι ο δημιουργός ενός κρυμμένου κόσμου.

Η έκθεση περιλαμβάνει αέρινα μεταξωτά πανό της δημιουργού που αποτυπώνουν επάνω τους τους σχηματισμούς που παίρνει το θαλασσινό νερό, ενώ τα έργα ξεκινούν πάντα από την ξυλογραφία. Αυτό είναι και το μυστικό της καλλιτέχνιδας.

Στη δουλειά της, η Σχοινά χαράζει πάνω στο ξύλο το σχέδιό της ανάλογα με τα νερά και τις ίνες του, τιθασεύει τις σκληρές του επιφάνειες, αξιοποιεί τις μαλακές, τοποθετεί εναλλακτικά τα χρώματά της στον κύλινδρο και τυπώνει στην πρέσα τις ξυλογραφίες της.

Τις εικόνες αυτές επεξεργάζεται φωτοτεχνικά για να τις τυπώσει ψηφιακά σε εξαιρετικής ποιότητας και διαφάνειας, ζωικό λευκό μετάξι από την Κίνα. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται πάντα από διαύγεια και χρωματική καθαρότητα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης της Μαίρης Σχοινά , η Αιμιλία Μπουρίτη παρουσιάζει μια εικαστική εγκατάσταση για τον μυστικό κόσμο του βυθού της θάλασσας και μέσα από αυτή την μεγάλης έκτασης δημιουργία, η Σχοινά εκφράζει ακόμα καλύτερα την απεραντοσύνη της θάλασσας και την ομορφιά της υποθαλάσσιας ζωής.

Η ίδια η Μπουρίτη αναφέρει για το έργο της: «Το σώμα στέκεται στον υποθαλάσσιο χώρο αισθανόμενο τις ενέργειές του και αντιδρά. Η κίνηση του σώματος είναι άλλες φορές γειωμένη και άλλες αιθέρια, γεννώντας οργανικές φόρμες».

Πληροφορίες: Taf, Νορμανού 5, 105 55 Αθήνα Μοναστηράκι, 210 3238 757, http://www.theartfoundation.gr/ .

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή