Συμμετοχή της Εκκλησίας σε προγράμματα για μετανάστες-πρόσφυγες

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019 19:16
UPD:19:23
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

 

A- A A+

H ολοένα αυξανόμενη ροή προσφύγων και μεταναστών στον ελλαδικό χώρο και η αντιμετώπισή της απασχόλησαν τη σημερινή σύσκεψη της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, κι ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Μακαριώτατος τόνισε το ανύστακτο ενδιαφέρον της Εκκλησίας της Ελλάδος για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η Εκκλησία, τόνισε, ακολουθώντας την ευαγγελική προτροπή για βοήθεια του εμπερίστατου αδελφού, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής, είναι έτοιμη να συνδράμει αποφασιστικά και να βοηθήσει την ελληνική Πολιτεία.

Στον διάλογο που ακολούθησε, συνεισέφεραν με προτάσεις τους οι δύο παριστάμενοι υπουργοί, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, πρόεδρος του Κέντρου, Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ και ο διευθυντής του Κέντρου, αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης.

Ο κεντρικός άξονας της συζήτησης και ο κύριος προβληματισμός εκ μέρους της Εκκλησίας ήταν η περιφρούρηση της τήρησης των υψηλών προδιαγραφών υλοποίησης των προγραμμάτων που εφαρμόζει η Εκκλησία, τα οποία και την έχουν καταστήσει ως τον πλέον αξιόπιστο φορέα υλοποίησης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό, η Εκκλησία θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή της σε όλα τα στάδια εκτέλεσης των προγραμμάτων που θα αναλάβει, π.χ. φιλοξενία - εκπαίδευση - απασχόληση - κοινωνική ένταξη. Δίνει μάλιστα προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και στις οικογένειες προσφύγων.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε ότι σύνδεσμοι με το υπουργείο, για μεν την ΕΚΥΟ θα είναι ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, γενικός διευθυντής της, για δε το Κέντρο ο διευθυντής του αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, καθώς και τα τεχνικά κλιμάκιά τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή