Μόρια: Δύο νεκροί από πυρκαγιές - Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στον καταυλισμό

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 20:04
UPD:30/09/2019 00:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ
A- A A+

Η απανθρακωμένη σορός μιας γυναίκας, που μεταφέρθηκε από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, και το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού, που έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα πρόσφυγες και μετανάστες από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), αλλά και τουλάχιστον πέντε τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός όσων διαδραματίζονται στον καταυλισμό της Μόριας από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Προηγήθηκαν δύο πυρκαγιές: η πρώτη στις 16:45 εξωτερικά του Κέντρου, σε ελαιοκτήματα σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τις σκηνές, η οποία κατασβέσθηκερ άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, και η δεύτερη περίπου 20 λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί. Η δεύτερη αυτή φωτιά επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ, κατέστρεψαν οικίσκους κι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια. Στη συνέχεια επιτέθηκαν στο κέντρο κράτησης, με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο κέντρο κράτησης που έκαναν από μέσα χρήση νερού.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ, όπου διαμένουν περισσότερα από 12.500 άτομα, εγκατέλειψαν τον χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Γύρω στις 19:30 κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής, άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινούνται προς τα γύρω κτήματα, προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα. Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

Αστυνομικές ενισχύσεις αναχώρησαν για Μυτιλήνη, ενώ στο νησί σπεύδουν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, κι ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης.

«Η σκέψη μας είναι στη Μόρια. Να τελειώσει αυτή η δύσκολη νύχτα. Δυστυχώς χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Τα σημερινά επεισόδια είναι μια ακόμη τραγική συνέπεια της βαρβαρότητας που βιώνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά τα σύγχρονα κολαστήρια» αναφέρει με τη σειρά του το ΚΚΕ. Θεωρεί πως «αποδεικνύουν περίτρανα ότι μία και μόνο είναι η λύση: Να σταματήσει ο διπλός εγκλωβισμός για πρόσφυγες και μετανάστες και να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα. Να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «είναι τεράστιες οι ευθύνες και της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και στη χώρα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή