Κομισιόν : «Ναι» σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Β. Μακεδονία και Αλβανία, «όχι» για Τουρκία

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 14:22
UPD:15:14
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στον αντίποδα, η Επιτροπή κρίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν ουσιαστικά σταματήσει, καθώς εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαίκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία εφάρμοσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις «ειδικά στους τομείς που χαρακτηρίστηκαν ως κρίσιμοι από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018» και «υπό το πρίσμα της σημαντικής προόδου που επιτεύχθηκε και της εκπλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, η Επιτροπή συστήνει σήμερα στο Συμβούλιο να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Β. Μακεδονία».

Σε ό,τι αφορά την έκθεση για την Τουρκία, η Επιτροπή σημειώνει ότι, παρά τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, «η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σοβαρές παρεκτροπές στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μέσω της αποδυνάμωσης των αποτελεσματικών ελέγχων και ισορροπιών στο πολιτικό σύστημα, που προέκυψαν από την έναρξη ισχύος της συνταγματικής αναθεώρησης».

Σοβαρές παρεκτροπές σημειώνει η Επιτροπή και στην τουρκική οικονομία. Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «συνεχή και σοβαρή οπισθοχώρηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία εντείνει τις ανησυχίες για το κατά πόσο λειτουργεί στα πρότυπα της οικονομίας της αγοράς». 

Ως εκ τούτου αναφέρει ότι τον Ιούνιο του 2018 το Συμβούλιο σημείωσε ομόφωνα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν «ουσιαστικά σταματήσει» και ότι δεν είναι δυνατό το άνοιγμα ή η ολοκλήρωση άλλων κεφαλαίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή