AFP: Ιταλικό μπλόκο και ελληνικές επιφυλάξεις στην Ε.Ε. για Γκουαΐδό

Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2019 18:15
UPD:21:38
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS
A- A A+

Την υιοθέτηση κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία τα κράτη μέλη της αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές, μπλόκαρε η Ιταλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου της Ε.Ε., ενώ η Ελλάδα εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση της ΕΕ επειδή ορισμένα κράτη μέλη είναι αντίθετα σε αυτή», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο υπουργών της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.

Συνολικά 14 κράτη μέλη της ΕΕ -Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο- αναγνώρισαν η κάθε μια ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές, ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας. Από την πλευρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ την υποστήριξή του στον «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

Στο μεταξύ, ερωτηθείσα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εάν η Ε.Ε. δεν έχει κοινή θέση σε ό,τι αφορά τη Βενεζουέλα, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι απάντησε πως υπάρχει «σαφής» ευρωπαϊκή θέση, καθώς η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της «ποτέ δεν αναγνώρισαν ως νόμιμες τις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς και κανείς μας δε συμμετείχε στην έναρξη της δεύτερης θητείας του Μαδούρο». «Αναγνωρίσαμε ως τον μόνο νόμιμο θεσμό την Εθνοσυνέλευση και τον ρόλο του προέδρου της» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε στοχευμένες κυρώσεις απέναντι σε στοιχεία του καθεστώτος που ήταν υπεύθυνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως είπε, αυτή η θέση της Ε.Ε. συμπληρώνεται από την απόφαση να δημιουργηθεί μια «διεθνής ομάδα επαφής» που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο. Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν έχει «αρμοδιότητα αναγνώρισης κρατών και θεσμών» και πως αυτό ανήκει στις εθνικές αρμοδιότητες των οποίων κάνουν χρήση κάποια κράτη μέλη.

Η θέση της κυβέρνησης δεν αποκλίνει από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο θέμα της Βενεζουέλας τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως και η Ελλάδα συνδιαμόρφωσε τις θέσεις αυτές, «ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης, αυτόνομος, με τη δική της παρουσία βασισμένη στις δικές της αξίες, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Επιπλέον, σε ανάρτησή του, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «για όσους εξακολουθούν να παραπληροφορούν: Η Ελλάδα υποστηρίζει για τη Βενεζουέλα την κοινή θέση της Ε.Ε., την οποία συνδιαμόρφωσε και την οποία επανέλαβε σήμερα η Φ.Μογκερίνι: Η θέση της Ε.Ε. είναι "ειρηνική" και "δημοκρατική" επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή