Ισχυρό προβάδισμα του «ναι» στην ΠΓΔΜ

Προβληματισμός για την αδιευκρίνιστη ψήφο
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 11:53
UPD:11:59
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Συντριπτικό προβάδισμα του «ναι» έναντι του «όχι» καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ, εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ινστιτούτων IDSCS και MCIC, υπέρ της συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας τάσσεται το 40,9% των πολιτών της γειτονικής χώρας, ενώ μόλις το 8,6% εκφράζει την αντίθεσή του.

Παράλληλα, το 6,3% δηλώνει αναποφάσιστο και το 2,0% αρνείται να απαντήσει. Ωστόσο, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο εντυπωσιακό 42,2%.

Όσον αφορά τη συμμετοχή, το 57,8% διαβεβαιώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη, ενώ το 28,8% καθιστά σαφές ότι θα απέχει. Το 11,2% δηλώνει άγνοια και το 2,2% αρνείται να απαντήσει.

EURONEWS

Σημειώνεται ότι για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα προσέλθουν στις 30 Σεπτεμβρίου στις κάλπες, προκειμένου να απαντήσουν «αν είναι υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, μέσω της αποδοχής της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

Ακόμη και στην περίπτωση επικράτησης του «ναι», για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται και η αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι το οποίο προϋποθέτει τη στήριξη των 2/3 της Βουλής της ΠΓΔΜ.

Εφόσον, η γειτονική χώρα φέρει εις πέρας την όλη διαδικασία, τότε το μπαλάκι θα «περάσει» στην ελληνική πλευρά, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία μέσω της Βουλής των Ελλήνων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή