Ν. Κορέα: Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για συμφωνία ΗΠΑ-Β. Κορέας

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 08:34
UPD:08:40
EPA/SOUTH KOREA PRESIDENTIAL OFFICE

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τη διαπραγμάτευση και να κλείσουν μια συμφωνία για να τερματιστούν τα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

Την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, για την αποπυρηνικοποίηση της δεύτερης  ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, μία ημέρα μετά την κατηγορία κατηγορία της Ουάσιγκτον κατά της Πιονγιάνγκ ότι παραβίασε το όριο των ποσοτήτων διυλισμένων καυσίμων που της επιτρέπεται να εισάγει.

Συγκεκριμένα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος προέτρεψε σήμερα τη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τη διαπραγμάτευση και να κλείσουν μια συμφωνία για να τερματιστούν τα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ.

«Εάν ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν τηρήσει την υπόσχεσή του για την αποπυρηνικοποίηση, θα είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα του στην ευημερία», έκρινε ο Μουν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Σιγκαπούρη, επισημαίνοντας ότι «αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά εάν οι συμφωνίες της συνόδου κορυφής Κιμ-Τραμπ στις 12 Ιουνίου εφαρμοστούν με καλή πίστη, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί».

Η Νότια Κορέα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην οικοδόμηση μιας οικονομικής κοινότητας με τη Βόρεια Κορέα αφού η προσπάθεια για την εξάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της Πιονγκγιάνγκ τερματιστεί, συμπλήρωσε ο Μουν.

Εν τω μεταξύ χθες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια  Κορέα ότι παραβίασε το όριο των ποσοτήτων διυλισμένων καυσίμων που της επιτρέπεται να εισάγει, κάνοντας παράνομα μεταφορές από πλοίο σε πλοίο στη θάλασσα, απαιτώντας ταυτόχρονα να τερματιστούν αμέσως όλες οι πωλήσεις καυσίμων στη χώρα αυτή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέβαλε καταγγελία στην επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οποία είναι αρμόδια για την επίβλεψη της τήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ-Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή