ΗΠΑ: Στροφή του Μπάιντεν στους μικρομεσαίους για το πακέτο ανακούφισης

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 12:39
UPD:12:41
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ξεκινήσει αλλαγές τη Δευτέρα στο κύριο πρόγραμμα βοήθειας για τον κορωνοϊό για τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν μικρότερες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες που έχουν μείνει πίσω σε προηγούμενους κύκλους οικονομικής βοήθειας.

Οι αξιωματούχοι της διοίκησης του κ. Μπάιντεν δήλωσαν ότι για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη, η Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων θα δέχεται μόνο αιτήσεις για συγχωρήσιμα δάνεια του Προγράμματος Προστασίας Μισθών (PPP) από εταιρείες με λιγότερους από 20 υπαλλήλους, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα κατακλύζονται από μεγαλύτερες εταιρείες.

Οι αλλαγές, που θα ανακοινωθούν επίσημα από τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν σήμερα Δευτέρα, έρχονται καθώς οι τραπεζίτες των μικρών επιχειρήσεων λένε ότι η ζήτηση για δάνεια Paycheck Protection επιβραδύνεται καθώς οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά.

Όταν το PPP ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 στο αποκορύφωμα του lockdown, σύμφωνα με το πρόγραμμα ανακούφισης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα αρχικά του 349 δισεκατομμύρια δολάρια εξαντλήθηκαν σε δύο εβδομάδες. Το Κογκρέσο ενέκρινε άλλα 320 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, αλλά το πρόγραμμα έληξε τον Αύγουστο με περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε αχρησιμοποίητα κεφάλαια.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε εκ νέου στις 19 Ιανουαρίου με 284 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια από ένα νομοσχέδιο ενίσχυσης για την πανδημία που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, και ένας αξιωματούχος της διοίκησης του Μπάιντεν δήλωσε ότι περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια για το PPP είναι ακόμη διαθέσιμα.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της διοίκησης του κ. Μπάιντεν ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μειονότητες και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές χαμηλού εισοδήματος που δεν μπόρεσαν να λάβουν βοήθεια.

Οι αλλαγές στοχεύουν στο να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους - αποκλειστικούς ιδιοκτήτες, ανεξάρτητους εργολάβους και αυτοαπασχολούμενους, όπως καθαριστές σπιτιού και πάροχοι προσωπικής φροντίδας - που δεν μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις στο παρελθόν λόγω μείωσης του κόστους των επιχειρήσεων.

Η Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων θα αναθεωρήσει τους κανόνες ώστε να ταιριάζει με την προσέγγιση που χρησιμοποιείται για να επιτραπεί στους μικρούς αγρότες και τους κτηνοτρόφους να λάβουν βοήθεια, ανέφεραν οι επιχειρήσεις.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα θα διαθέσει επίσης 1 δισεκατομμύριο δολάρια για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους σε περιοχές χαμηλού και μέτριου εισοδήματος, οι οποίες αποτελούνται σχεδόν κατά 70% από γυναίκες και έγχρωμους ανθρώπους.

Η Υπηρεσία θα παρέχει νέα καθοδήγηση καθιστώντας σαφές ότι οι νόμιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ που δεν είναι πολίτες, όπως οι κάτοχοι πράσινων καρτών, δεν μπορούν να αποκλειστούν από το πρόγραμμα. Η διοίκηση του Αμερικανού πρόεδρου θα εξαλείψει επίσης εξαιρέσεις που απαγορεύουν σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης ο οποίος είναι «φορτωμένος» με φοιτητικά δάνεια να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με συλλήψεις ή καταδίκες για κακοδιαχείριση και απάτη κατά το προηγούμενο έτος εξαιρούνται από το πρόγραμμα, αλλά αξιωματούχοι της διοίκησης του κ. Μπάιντεν δήλωσαν ότι θα υιοθετήσουν διμερείς προτάσεις της Γερουσίας για την κατάργηση αυτού του περιορισμού - εκτός εάν ο αιτών είναι επί του παρόντος φυλακισμένος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα