ΙΕΑ: Αργεί η ανάκαμψη στη ζήτηση του πετρελαίου

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 11:35
UPD:11:36
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Η διάθεση του εμβολίου αυτόν τον μήνα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα αναστρέψει γρήγορα την συρρίκνωση που προκλήθηκε στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, όπως προειδοποίησε σήμερα Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Η κατανοητή ευφορία από την έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού εξηγεί εν μέρει τις υψηλότερες τιμές, αλλά θα περάσουν αρκετοί μήνες πριν φτάσουμε σε έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβολιασμένων ανθρώπων, οικονομικά ενεργών ατόμων και επομένως ενός θετικού αντίκτυπου στη ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο IEA στην τακτική μηνιαία έκθεσή του.

«Στο μεταξύ, η περίοδος των διακοπών εγκυμονεί τον κίνδυνο άλλης μια αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και την πιθανότητα ακόμη πιο αυστηρών μέτρων».

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) και για το επόμενο έτος κατά 170.000 bpd, επισημαίνοντας τη μειωμένη χρήση καυσίμων των αεροπλάνων, από τη στιγμή που τα αεροπορικά ταξίδια έχουν μειωθεί.

Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της πίεσης στην αγορά, με τη ζήτηση να είναι χαμηλότερη το δ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, μετά την ανανέωση των lockdowns.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, τα οποία έχουν αυξηθεί καθώς η κατανάλωση εξασθένησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα παρουσιάσουν τελικά έλλειμμα έως τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση στα τέλη του 2019, πρόσθεσε ο IEA.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα