ΔΝΤ: Ανάκαμψη, αλλά όχι ποιοτική στην αγορά εργασίας

Τι θεωρεί το Ταμείο ότι στέκεται εμπόδιο στην ουσιαστική τόνωση της απασχόλησης
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 21:44
UPD:21:45
REUTERS/Yuri Gripas

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ μπαίνουν και οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας, με το προσωπικό του Ταμείου να αναφέρει ότι οι συνθήκες βελτιώνονται σταδιακά, αλλά και να υπογραμμίζει ότι η «ποιότητα της ανάκαμψης είναι αδύναμη». Επισημαίνεται ότι κόντρα στις συστάσεις, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το ρυθμό ενίσχυσης της παραγωγικότητα, ενώ γίνεται λόγος για απουσία επαρκούς ευελιξίας. Ωστόσο την δυναμική ανάκαμψη της απασχόλησης εμποδίζει σύμφωνα με το ΔΝΤ και η «αδύναμη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων εκτός αγοράς εργασίας». 

Η έκθεση αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2011-2013 βοήθησαν να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ευελιξία στην αγορά, θέτοντας τη βάση για ανάκαμψη της απασχόλησης και μείωση των εξωτερικών ανισορροπιών. Τα τελευταία χρόνια είχαμε περαιτέρω σταδιακή μείωση της ανεργίας, αλλά ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. «Οι δομικές ακαμψίες είναι ο βασικός παράγοντας της αδύναμης ανάκαμψης της απασχόλησης (χαμηλή παραγωγικότητα, ανεπαρκής σύνδεση προσόντων- θέσεων κτλ), ωστόσο η ανάλυση του προσωπικού καταδεικνύει ότι μία πιο αδύναμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εκτός αγοράς εργασίας (αγορές προϊόντος, επιχειρείν, χρηματοπιστωτικός τομέας) έχει επίσης σταθεί εμπόδιο σε μία πιο δυναμική ανάκαμψη» επισημαίνεται. 

«Η επίμονη ακαμψία της αγοράς εργασίας υπογραμμίζει τους κινδύνους της υστέρησης, της αύξησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» προειδοποιεί το Ταμείο, που υποστηρίζει ότι η περισσότερη ευελιξία θα οδηγούσε πιο γρήγορα σε αύξηση των ποσοστών απασχόλησης των νέων και όχι μόνο. 

Αναφερόμενο στις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, το Ταμείο σχολιάζει πως ως απάντηση στην αίσθηση της κοινωνίας ότι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που σήκωσαν το μεγάλο βάρος της προσαρμογής, οι αρχές εφάρμοσαν μία σειρά από μέτρα, που ανέτρεψαν παλαιότερες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σε συνδυασμό με την κατάργηση του υποκατώτατου. «Αυτές οι αλλαγές έχουν αυξήσει τον κίνδυνο για περαιτέρω πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα» αναφέρει. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα