Βίοι που σφυρηλάτησαν τη σημερινή Ευρώπη

Εύα Γκαρθία Σαένθ ντε Ουρτούρι || «Ελεονώρα της Ακουιτανίας», εκδόσεις Ψυχογιός
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 16:33
UPD:19:26
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]


Το μυθιστόρημα «Ελεονώρα της Ακουιτανίας» της Εύα Γκαρθία Σαένθ ντε Ουρτούρι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός,  σε μετάφραση Αγγελικής Βασιλάκου.

1137. Ο δούκας της γαλλικής περιοχής της Ακουιτανίας  βρίσκεται νεκρός στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, πού οφείλεται ο θάνατός του. Η κόρη του, Ελεονώρα, πιστεύει πως τον έχει δολοφονήσει ο Λουδοβίκος ΣΤ΄ ο Παχύς, βασιλιάς της Γαλλίας· αποφασίζει να εκδικηθεί και γι’ αυτό παντρεύεται τον γιο του βασιλιά.

Στη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, ο Λουδοβίκος πεθαίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η Ελεονώρα, με τη συνδρομή των γάτων της Ακουιτανίας –επικών κατασκόπων του δουκάτου, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει ποιον ευνοεί η στέψη δυο άπειρων παιδιών στον θρόνο...

«Αυτή είναι η ιστορία των δύο οικογενειών μου. Αναφέρομαι στους τρομερούς δούκες της Ακουιτανίας και στους ιταμούς Καπετίδες, μονάρχες της Γαλλίας, στο μίσος που τρέφαμε ο ένας για τον άλλο και στο πώς οι ζωές μας διασταυρώνονταν ολοένα ώσπου να διαλυθούμε αμοιβαία στη δίνη εκείνου του ταραγμένου 12ου αιώνα, της εκατονταετίας στη διάρκεια της οποίας η Δύση άλλαξε μια για πάντα.

Δύο έφηβοι, ο Λουδοβίκος, ο βασιλιάς της Γαλλίας, κι εγώ, η δούκισσα της Ακουιτανίας, χαράξαμε άτσαλα ανάμεσα σε προδοσίες, πολιορκίες, αίμα και σπέρμα τα όρια αυτού που αργότερα θα ονομαζόταν Ευρώπη.

Η Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι γεννήθηκε το 1972 στη Βιτόρια της Ισπανίας.  Το 2020 τιμήθηκε με τον βραβείο Planet για την «Ελεονώρα της Ακουιτανίας». Θεωρείται η πιο επιτυχημένη μυθιστοριογράφος στην Ισπανία.

Υπήρξα πρώιμη δολοφόνος: Στα οκτώ μου χρόνια δύο γράμματα μου ήταν αρκετά: οκ –“ναι”, στην αγαπημένη μου οξιτανική διάλεκτο– για να βάλω τέλος στη ζωή των βασανιστών μου. Αν και θα έπρεπε επιπλέον να προσθέσω ότι είμαι καρπός αιμομειξίας και υπόλογη επειδή ερωτεύτηκα τον θείο μου από τη μεριά του πατέρα μου, Ραϊμόνδο του Πουατιέ, όπως και για τον γάμο μου με τον εξάδελφό μου Λουδοβίκο.

Η εξουσία μάς ανήκε, στην κατοχή μας ήταν και τα κάστρα και οι υποτελείς μας, ο πλούτος όλος της σημερινής Ευρώπης, τότε στα σπάργανα, ήταν συγκεντρωμένος στα χέρια μας. Δικά μας ήταν και η Ιλ-ντε-Φρανς, η Ακουιτανία, η Γασκώνη και το Πουατιέ.

Τ’ όνομά μου είναι Ελεονώρα της Ακουιτανίας και είμαι δεκατριών ετών. Δαίμονες μεταμφιεσμένοι σε αγγελιοφόρους ισχυρίζονται ότι ο πατέρας μου μόλις απεβίωσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη διάρκεια του προσκυνήματός του στην Κομποστέλα...

 …και δεν υπάρχει προηγούμενο στα βιβλία της Ιστορίας γι’ αυτό που προτίθεμαι να κάνω».

Το ιστορικό θρίλερ  διατρέχει έναν αιώνα γεμάτο βεντέτες, αιμομιξίες, πολέμους· κι ένα σκοτεινό μυστήριο γύρω από τρεις ζωές που σφυρηλατούν το μέλλον αυτού που σήμερα ονομάζεται Ευρώπη.

Προτεινόμενα για εσάς