Η κλιματική αλλαγή ίσως δημιουργεί… πέτρες στους νεφρούς

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 11:05
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Καθημερινά παρουσιάζονται διάφορες μελέτες που δείχνουν τις επιπτώσεις που είτε ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους είτε πρόκειται να εμφανιστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όλες αυτές οι επιπτώσεις όμως σχετίζονται κατά βάση με τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες και τα οικοσυστήματα της Γης.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» καταγράφουν μια απρόσμενη επίπτωση που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλεί αύξηση της εφίδρωσης και της αφυδάτωσης σε πολλούς ανθρώπους παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση λιθίασης, της πάθησης που είναι ευρέως γνωστή ως «πέτρα στους νεφρούς». Τα ευρήματα προηγούμενων μελετών συνδέουν την αυξημένη περιβαλλοντική θερμοκρασία με κίνδυνο εμφάνισης λιθίασης.

«Η αύξηση των θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων λιθίασης τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού της εκπομπής βλαβερών αερίων. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στα συστήματα υγείας εξαιτίας της λιθίασης» σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Αναφέρουν επίσης ότι τα τελευταία 20 έτη που η κλιματική αλλαγή έχει κάνει έντονη την παρουσία υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων λιθίασης κυρίως στις γυναίκες και τους εφήβους. Μάλιστα στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων λιθίασης σε ολόκληρη την χώρα και μάλιστα καταγράφεται αυξημένη εμφάνιση ασθενών με πέτρες στους νεφρούς στα νοσοκομεία σε χρονικές περιόδους που υπάρχει επί σειρά ημερών ιδιαίτερα αυξημένη θερμοκρασία στις περιοχές που ζουν οι ασθενείς.

 

Προτεινόμενα για εσάς