Επιτροπή ειδικών: Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 15:44
UPD:16:44
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Τον περιορισμό του ωραρίου στην εστίαση, αλλά και την επέκταση της χρήσης ενισχυμένης μάσκας τύπου ΚΝ95 εξετάζει η Επιτροπή των Ειδικών του υπουργείου Υγείας, που συνεδριάζει με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας και τον περιορισμό εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, πέραν των όσων δρομολογούνται για τη διασκέδαση και την τηλεργασία, είναι η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης έως τις 0.00. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου το αργότερο.

Στη διασκέδαση θα προταθεί το μέτρο να παραμείνουν ανοιχτά τα μαγαζιά ως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο με καθήμενους και έξι σε κάθε τραπέζι. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα επιτρέπεται μουσική.

Επιπλέον θα προταθεί η χρήση διπλής μάσκας ή υψηλής προστασίας σε εργαζομένους εστίασης ή νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τα νέα μέτρα θα κινούνται σε τρεις πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα γήπεδα όπου - όπως είπε ο κ. Πλεύρης - οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και ο τρίτος πυλώνας αφορά την επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στα γήπεδα η πληρότητα μειώνεται στο 10%, μόνο για εμβολιασμένους και με πλαφόν θεατών 1.000 ή 2.000.

Στην παρούσα φάση, όπως επανέλαβε ο κ. Πλεύρης δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία, αν και φαίνεται πως θα απαγορευτούν οι σχολικές εκδρομές.

Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα θα γίνουν στις 17.30, από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης εφαρμογής τους πριν από την Πρωτοχρονιά. Σε δηλώσεις του συγκεκριμένα στον Ant1 ο κ. Πλεύρης είπε πως βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, σπεύδοντας πάντως να προσθέσει πως «αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα».

Αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί. 

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να γίνει επικρατούσα και στη χώρα μας, όπως αναμέναμε. Δεν έχουμε ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα της Όμικρον φαίνεται να μην είναι τόσο έντονη, όπως η νοσηρότητα της Δέλτα. Εμείς όμως βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που ειναι απαραίτητα και θα μας υποδείξουν οι ειδικοί» ανέφερε κατά τον διάλογο που είχε με την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ ως προς την έναρξη εφαρμογής των μέτρων είπε: «Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε - όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή