Το ΝΑΤΟ έτοιμο να απαντήσει σε επιθέσεις στο διάστημα

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 20:07
REUTERS/POOL
A- A A+

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επεκτείνουν τη χρήση της αρχής της συλλογικής άμυνας έτσι ώστε να περιλαμβάνει και επιθέσεις στο διάστημα, δήλωσε ο γγ της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τη Δευτέρα.

Το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκες του ΝΑΤΟ ορίζει πως επίθεση εναντίον μιας από τις 30 χώρες θεωρείται επίθεση εναντίον όλων τους. Μέχρι τώρα ίσχυε για «παραδοσιακές» επιθέσεις, από ξηράς, αέρα ή θάλασσας, και από σχετικά πρόσφατα για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, σε εκδήλωση του German Marshall Fund ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πως «θα αποσαφηνίσουμε σε αυτή τη σύνοδο πως, φυσικά, οποιαδήποτε επίθεση σε διαστημικές δυνατότητες κλπ ή επιθέσεις από το διάστημα θα ενεργοποιήσουν ή θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το Άρθρο 5».

Περίπου 2.000 δορυφόροι είναι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, και πάνω από τους μισούς ανήκουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας υπηρεσίες που κυμαίνονται από την κινητή τηλεφωνία μέχρι προγνώσεις καιρού. Σε στρατιωτικό επίπεδο, χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για πλοήγηση, επικοινωνίες, διαμοιρασμό πληροφοριών και εντοπισμό εκτοξεύσεων πυραύλων.

Τον Δεκέμβριο του 2019 οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν πει ότι το διάστημα αποτελεί το πέμπτο θέατρο επιχειρήσεων, μετά την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο. Πολλές χώρες- μέλη ανησυχούν για αυτό που εκλαμβάνουν ως ολοένα και επιθετικότερη συμπεριφορά στο διάστημα από την Κίνα και τη Ρωσία.

Περίπου 80 χώρες έχουν δορυφόρους, και πλέον ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο επίσης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή