Έκθεση για τον Αρκούδο Πάντινγκτον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη

Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 08:32
A- A A+

Νέα έκθεση για τον Αρκούδο Πάντινγκτον, με τίτλο «Paddington: The Story of a Bear», θα εγκαινιαστεί στις 9 Ιουλίου, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Αναμνηστικά, από φωτογραφίες έως τις πρώτες εκδόσεις βιβλίων και έργα τέχνης  θα παρουσιαστούν στην έκθεση που είναι  αφιερωμένη στον σταρ που τρώει σάντουιτς με μαρμελάδα, στον πρωταγωνιστής  της παιδικής λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.

Μεταξύ των εκθεμάτων θα είναι κάποια δάνεια στη Βρετανική Βιβλιοθήκη από την οικογένεια του συγγραφέα Μάικλ Μποντ, ο οποίος δημιούργησε τον Πάντινγκτον το 1958, η γραφομηχανή του και εικόνες από τη ζωή του.

Η έκθεση θα είναι διασκεδαστική, φιλική προς την οικογένεια και θα θυμίζει τα πολλά πρόσωπα του Πάντινγκτον που έχουμε γνωρίσει και αγαπάμε σε πρωτότυπα έργα τέχνης, βιβλία και σκηνές από τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές» όπως ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης, Άλισον Μπέιλι.

«Η έκθεση μάς θυμίζει γιατί, 60 χρόνια από τη δημιουργία του, ο Πάντινγκτον εξακολουθεί να έχει απήχηση σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Ελπίζουμε ότι οι επισκέπτες θα απολαύσουν να ακολουθήσουν τον αγαπημένο αρκούδο στις περιπέτειες του και να ανακαλύψουν τις ιστορίες του», πρόσθεσε.

Ο Μποντ πέθανε το 2017, σε ηλικία 91 ετών, αλλά ο μικρός αρκούδος από το Περού με μια παλιά βαλίτσα, το χαρακτηριστικό μπλε παλτό και αγάπη για τη μαρμελάδα, είναι πιο δημοφιλής από ποτέ.

Από τη δημιουργία του, ο χαρακτήρας πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές σειρές και δύο επιτυχημένες ταινίες, με τον ηθοποιό Μπεν Γουίσοου να δανείζει τη φωνή του στον πρωταγωνιστή.

Τα Χριστούγεννα του 1956,  ο συγγραφέας και κάμεραμαν του BBC, Μάικλ Μποντ, βρέθηκε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών στον κεντρικό σταθμό τρένων, στο Λονδίνο. Εκεί, είδε σε ένα άδειο ράφι ένα αρκουδάκι, το οποίο αγόρασε για δώρο στη σύζυγό του. Αυτή ήταν η έμπνευσή του για τη συγγραφή των διάσημων βιβλίων με ήρωα τον αρκούδο Πάντινγκτον, με πρώτο το «Ένα Αρκουδάκι που το Λένε Πάντινγκτον». Ακολούθησαν δεκάδες βιβλία που πούλησαν 35 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκαν  σε 40 γλώσσες του κόσμου.

Ο Πάντινγκτον έχει, επίσης, εμφανιστεί σε νομίσματα με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο να κυκλοφορεί μια σειρά σχεδίων για τις 50 πένες, που τον δείχνουν να επισκέπτεται διάφορα αξιοθέατα του Λονδίνου.

Προτεινόμενα για εσάς