Φ. Γεννηματά: Προβληματισμός και ανησυχία μετά τη συνάντηση Δένδια- Τσαβούσογλου

Η ΝΔ ακολουθεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 17:23
UPD:17:25
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Προβληματισμό και ανησυχία, εξέφρασε στη διαδικτυακή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά όσον αφορά τη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ύστερα από όσα συνέβησαν στη επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Άγκυρα.

«Μας προβληματίζει περισσότερο για το μετά. Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά. Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ' ίδιαν συναντήσεις; Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση. Γιατί είναι επιβεβλημένο να διατυπώνεις με σαφήνεια τις θέσεις της χώρας σου αλλά δεν αρκεί. Σημασία έχει με ποια στρατηγική και αποφασιστικότητα τις προωθείς», τόνισε η κ. Γεννηματά. 

Επίσης, επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης να μην κυρωθεί το Τουρκολυβικό Σύμφωνο, για το οποίο πιέζει έντονα η Τουρκία τη Λιβύη, ενώ ανήσυχη εμφανίστηκε για τις θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία λύση πέραν της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

«Κωπηλατούμε όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Με αυτόνομη στρατηγική, με τον δικό μας δρόμο. Της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ιδεολογικός και προγραμματικός αντίπαλος είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, καθιστώντας σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ είναι η προοδευτική παράταξη που θα φέρει τη Νέα Αλλαγή.

Σημείωσε δε, ότι το κόμμα φαίνεται να έχει καθιερωθεί ως μια ισχυρή κεντροαριστερή δύναμη, που την προτιμούν οι πολίτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ενώ ξεκαθάρισε δεν θα γίνει συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα. «Όχι όμως ως θλιβερό δεκανίκι, σε κατ' όνομα "συγκυβερνήσεις" που υλοποιούν πολιτικές μακριά από τις αρχές και την ιδεολογία μας με αντάλλαγμα λίγες καρέκλες εξουσίας. Θέλω να είναι απόλυτα σαφές.

Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε. Συλλογικά, με ομόφωνες αποφάσεις το έχουμε ξεκαθαρίσει και το επιβεβαιώσαμε και με την πρόσφατη ομόφωνη απόφασή μας στο Π.Σ. Η προοπτική αυτή έχει κλείσει και σε ό,τι με αφορά εγγυώμαι ότι δεν θα ξανανοίξει. Τέτοιες επιλογές έγιναν με αίσθημα πολιτικής και πατριωτικής ευθύνης για να αποτρέψουμε την κοινωνική και οικονομική καταστροφή της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Ακόμη, αναφερθείσα στη Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ότι «οι προσδοκίες που επένδυσαν οι πολίτες στον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ διαψεύδονται καθημερινά. Όλο και πιο πολύ η Ν.Δ. ακολουθεί κατά πόδας τις καθεστωτικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας νέος, γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ ξεπροβάλλει».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «Οι πολίτες όμως δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω, σε μια κυβέρνηση της δήθεν "δεύτερης φοράς Αριστεράς". Αυτή η προοπτική παραμένει για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εφιαλτική όχι μόνο για όσα έζησαν αλλά γιατί καθημερινά ως αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν ότι τους επιφυλάσσουν ακόμα χειρότερα».

Επίσης, κάλεσε όλους τους βουλευτές να κινούνται συλλογικά κι ενωτικά για να αυξηθούν τα πολιτικά οφέλη του ΚΙΝΑΛ, ενώ επανέλαβε ότι θα τηρηθεί το καταστατικό και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα αποφασιστεί τον Σεπτέμβριο από την Κεντρική Επιτροπή, όπως έχει αποφασίσει το Πολιτικό Συμβούλιο.

Είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες, υποστήριξε, όχι όμως, πρόσθεσε, όταν φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τη θετική προοπτική της παράταξης. «Εξυπηρετούν τους πολιτικούς αντιπάλους που δεν θέλουν το καλό της παράταξης καθώς ψάχνουν μια κερκόπορτα για να μας πλήξουν. Μην ξοδεύουμε την πολιτική ενέργειά μας σε πασαρέλα προαναγγελιών», συμπλήρωσε. 

«Δεν περισσεύει κανείς στη συλλογική μας δράση. Θα το εγγυηθώ προσωπικά», τόνισε η κ. Γεννηματά, ενώ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της παράταξης να συμπράξουν.  «Για μια ακόμα φορά καλώ όσους αισθάνονται κοντά μας, όσους συμμερίζονται τους αγώνες μας για τον τόπο, όσους θέλουν προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα, να έρθουν κοντά μας. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές», πρόσθεσε. 

Η κ. Γεννηματά απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε όσους υπηρέτησαν την παράταξη και πάλεψαν για τους στόχους της, λέγοντας πως «Τους καλώ να επιστρέψουν».

«Η διασφάλιση αυτής της δημιουργικής, συντεταγμένης πορείας για το κρίσιμο πολιτικά αμέσως επόμενο διάστημα είναι δική μου ευθύνη να εγγυηθώ και θα το πράξω όπως κάνω πάντα. Θα υπερασπιστώ με κάθε τρόπο την ενότητα και την αυτονομία της παράταξης. Είναι όμως παράλληλα συλλογική ευθύνη και υποχρέωση που αφορά το σύνολο των στελεχών μας να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο αποφεύγοντας αλλά και αποτρέποντας παρεκκλίσεις που μας εκτρέπουν από τους στόχους μας», επεσήμανε. 

Τέλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας ενώ κριτική άσκησε για το εργασιακό νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «Το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και αποτυπώνει ανάγλυφα τη συντηρητική της αντίληψη, θα συναντήσει την καθολική αντίδραση μας, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή. Ο κίνδυνος για ένα ντόμινο στην οικονομία από τα λουκέτα στις επιχειρήσεις που θα οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας, είναι ορατός».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή