Τέσσερα γραφήματα δείχνουν πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 στη Βρετανία

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2021 11:32
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Τα πρώτα δεδομένα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας έχουν δώσει και μια πρώτη εικόνα για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού.

Το εμβόλιο που παράγει η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση και χορηγήθηκε στους πολίτες της Βρετανίας τον Δεκέμβριο. Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας ήταν οι πρώτοι στη γραμμή που έλαβαν το εμβόλιο. Οι εμβολιαστικές προσπάθειες σύντομα ενισχύθηκαν από το εμβόλιο που παράγει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ακολουθούν τέσσερα γραφήματα που συνοψίζουν πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα εμβόλια και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην καταπολέμηση της πανδημίας:

  • Μειωμένοι οι θάνατοι στους άνω των 85 ετών

Καθώς οι ηλικιωμένοι ήταν οι πρώτοι που εμβολιάστηκαν, είναι αξιοσημείωτο ότι οι θάνατοι από Covid πέφτουν ταχύτερα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

CNBC

Οι θάνατοι ηλικιωμένων από κορωνοϊό στην ομάδα άνω των 85 ετών στη Σκωτία, για παράδειγμα, σημείωσαν πτώση καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού άρχισε να εντείνεται.

  •  Αύξηση των αντισωμάτων

Μια μελέτη εξέτασης αίματος που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Imperial College London έδειξε ότι σχεδόν το 14% του βρετανικού πληθυσμού έχει πλέον αντισώματα κατά του ιού. Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ανοσία, αυτό που είναι ενδιαφέρον ήταν τα αποτελέσματα από όσους είχαν εμβολιαστεί και πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα των αντισωμάτων τους. 18.000 συμμετέχοντες στη μελέτη των 155.000 ατόμων είχαν εμβολιαστεί.

CNBC

Άλλη μελέτη στην Αγγλία έδειξε ότι το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που είχαν θετικά αποτελέσματα για αντισώματα ήταν άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, στο 41%, το οποίο οι στατιστικοί δήλωσαν ότι «πιθανότατα οφείλεται στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού σε αυτήν την (ηλικιακή) ομάδα».

  • Η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer
CNBC

Η υγειονομική αρχή της Αγγλίας εξέτασε λεπτομερώς πόσο αποτελεσματικό ήταν μέχρι στιγμής το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στην προστασία από συμπτωματικές ασθένειες. Μία δόση του εμβολίου είναι 57% αποτελεσματική στην προστασία από τη συμπτωματική νόσο Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών (από 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση).

  • Η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Η υγειονομική αρχή της Αγγλίας εξέτασε λεπτομερώς πόσο αποτελεσματικό ήταν μέχρι στιγμής το εμβόλιο AstraZeneca για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Έως την τέταρτη εβδομάδα μετά τη λήψη της πρώτης δόσης, τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και της AstraZeneca φαίνεται  να μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από Covid-19 έως και 85% και 94%, αντίστοιχα.

CNBC

Από την έναρξη της διάθεσης των εμβολίων, η Βρετανία έχει ανοσοποιήσει και τις τέσσερις κορυφαίες ομάδες προτεραιότητας που έχει θέσει ως πρώτο στόχο.

Επόμενος στόχος της χώρας αποτελεί τώρα ο εμβολιασμός όλων των άνω των 50 έως τα μέσα Απριλίου και όλων των ενηλίκων έως τα τέλη Ιουλίου, δύο μήνες πριν από έναν προηγούμενο στόχο.

Από την Κυριακή, πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου και σχεδόν 800.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρετανίας χαιρετίστηκε ευρέως ως θρίαμβος εν μέσω τραγωδίας καθώς η χώρα έχει δει τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, με πάνω από 4,1 εκατ. κρούσματα και 123.083 θανάτους από κορωνοϊό, τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή