Στις 11 Μαρτίου η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 14:15
UPD:14:16
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να αποφασίσει για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού αρχές Μαρτίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μια ενδεχόμενη έγκριση του εμβολίου από τον ευρωπαϊκό ρυθμιστικό φορέα θα ενισχύσει τις προμήθειες σε δόσεις την ώρα που οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να εμβολιάσουν όσο ο δυνατόν περισσότερους γίνεται.

 Ο ΕΜΑ αναμένεται να αποφασίσει στις 11 Μαρτίου, όπως  δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Bloomberg. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο ρυθμιστικός φορέας πρόκειται να δώσει το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της J&J ανοίγοντας τον δρόμο για το τέταρτο διαθέσιμο εμβόλιο στις ευρωπαϊκές χώρες, μετά τα εμβόλια των Moderna , AstraZeneca και  Pfizer/BioNTech.

Εκπρόσωπος του EMA που κλήθηκε να σχολιάσει δεν θέλησε να απαντήσει.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες του EMA συνεχίζονται με τις ρωσικές αρχές για το εμβόλιο Sputnik V και ενδέχεται να λάβουν δεδομένα σύντομα για να ξεκινήσει μια κυλιόμενη αξιολόγηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι οι παραδόσεις του εμβολίου της  J&J αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Απριλίου, προσθέτοντας διαθέσιμες δόσεις στις ήδη αυξημένες προμήθειες κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Η συμφωνία της ΕΕ με την J&J επιτρέπει στα κράτη μέλη να αγοράσουν εμβόλια για 200 εκατομμύρια άτομα, με επιλογή για άλλα 200 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι ο EMA πραγματοποιεί επίσης μια κυλιόμενη αξιολόγηση των εμβολίων  της CureVac NV και της Novavax. Η Κομισιόν έχει συνάψει συμφωνίες για αγορά 225 εκατ. δόσεων από την CureVac και ολοκλήρωσε τις  συνομιλίες με τη Novavax για την αγορά 100 εκατ. δόσεων.

Η αύξηση των παραδόσεων πιέζει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς. Οι κυβερνήσεις έχουν αποδώσει τους χαμηλούς ρυθμούς των εμβολιασμών στις καθυστερήσεις των παραδόσεων, τις οποίες διαχειρίζεται η Κομισιόν, και τη την «δυσκίνητη» διαδικασία αργής έγκρισης του EMA.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή