Βρετανία: Το τέλος του lockdown; Πιέσεις στον Τζόνσον από φορείς

Η χώρα ξεπέρασε τους 15 εκατ. εμβολιασμούς
Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 11:57
UPD:12:06
REUTERS/PHIL NOBLE
A- A A+

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κρίνει αυτήν την εβδομάδα πόσο γρήγορα η Αγγλία μπορεί να βγει από το lockdown αφότου επετεύχθη ο στόχος των 15 εκατομμυρίων εμβολιασμών στις πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είπε ότι οι αριθμοί των θανόντων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο ήταν ακόμη πολύ υψηλοί.

Με σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου να εμβολιάζεται με μια πρώτη δόση εμβολίου COVID σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, ο κ. Τζόνσον δέχεται πιέσεις από ορισμένους βουλευτές, αλλά και επιχειρήσεις για να ανοίξει εκ νέου την οικονομία.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε τα δεδομένα», δήλωσε ο Ματ Χάνκοκ στο Sky News.

«Θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα», σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News. «Όλοι θέλουμε να εξέλθουμε από αυτό το ταχύτερο που μπορούμε με ασφάλεια, και είναι σημαντικά και τα δύο, και η ταχύτητα και η ασφάλεια», υπογράμμισε.

«Το θέμα είναι να κριθεί πόσο γρήγορα μπορούμε να το κάνουμε αυτό με ασφάλεια. Αυτά θα εκτιμήσουμε αυτήν την εβδομάδα, αξιολογώντας τα δεδομένα, εν όψει του καθορισμού από τον πρωθυπουργό του οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown στις 22 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε.

Η Βρετανία έχει εμβολιάσει 15.062 εκατομμύρια ανθρώπους με πρώτη δόση και 537.715 με δεύτερη δόση, την ταχύτερη κατά κεφαλήν ανάπτυξη σε οποιαδήποτε μεγάλη χώρα. Ο κ. Χάνκοκ είπε ότι αναμένει να αυξηθούν οι προμήθειες εμβολίων καθώς επιταχύνεται η παραγωγή.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο Ματ Χάνκοκ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση μιλούσε με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο σχετικά με την παροχή πιστοποιητικών σε Βρετανούς που δείχνουν ότι είχαν εμβολιαστεί ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό στο μέλλον.

«Υπάρχει αυτό το διεθνές έργο που συμβαίνει γιατί εάν απαιτούν άλλες χώρες απόδειξη εμβολιασμού θέλουμε να επιτρέψουμε στους Βρετανούς να μπορούν να ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες», δήλωσε ο κ. Χάνκοκ.

«Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε αυτό το είδος πιστοποίησης, αλλά δεν πρόκειται για κάτι που σκοπεύουμε να εισαγάγουμε εδώ», είπε, προσθέτοντας ότι το λεγόμενο διαβατήριο εμβολιασμού δεν ήταν προαπαιτούμενο για πρόσβαση σε υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πέμπτο χειρότερο επίσημο αριθμό θανάτων παγκοσμίως - σήμερα 117.166 - μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Ινδία.

Ένα νέο σύστημα ξενοδοχείων καραντίνας για την COVID-19 για αφίξεις από 33 χώρες με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού, φάνηκε να λειτουργεί ομαλά λίγες ώρες μετά την εισαγωγή του, δήλωσε ο Χάνκοκ.

«Από τις 6.30, όταν έλαβα την τελευταία μου ενημέρωση, αυτό λειτουργεί ομαλά. Συνεργαζόμαστε με τα αεροδρόμια και με τη συνοριακή δύναμη για να βεβαιωθούμε ότι όλοι γνωρίζουν τη διαδικασία », δήλωσε ο κ. Χάνκοκ στο Times Radio.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή