Ν. Σύψας: Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική, τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 08:53
UPD:08:57
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Τις ανησυχίες του για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Σημειώνοντας ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4, εξήγησε ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά. Ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση, προειδοποίησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.  

Αν «σκάσει» η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή, τόνισε, και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται νέο 3ο κύμα.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. «Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο. «Είμαστε κοντα στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή»  υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Αναφερόμενος γενικά στην πορεία του κορωνοιού στην χώρα μας, ο κ. Σύψας υποστήριξε ότι είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω απο 5000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.

Ο κ. Σύψας πρόσθεσε επίσης ότι όσο παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα τόσο το καλύτερο, ενώ επιβέβαιωσε πως σήμερα θα συζητηθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων το άνοιγμα των γυμνασίων- λυκείων αναφέροντας πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Έπειτα ο κ. Σύψας εξήγησε πως η εστίαση δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες. Θα ανοίξει μεν αλλά όχι πρώτη, σημείωσε εξηγώντας πως δυστυχώς αποτελεί αιτία υπερμετάδοσης. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι  δεν είναι δεδομένος ο εμβολιασμός με εμβόλια ενώ σχετικά με την διαδικασία στην Ελλάδα είπε πως δεδομένου των συνθηκών είμαστε πάρα πολύ καλά.

Τέλος, αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως θα επιβληθεί από την ίδια την ζωή καθώς πολλές δραστηριότητες θα το χρειαστούν. 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή