Βρετανία: Μπέρδεψαν e-mails και έχασαν προμήθεια αναπνευστήρων από την Ε.Ε.

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 23:38
UPD:23:45
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Η Βρετανία έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε κοινοτικό πρόγραμμα προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστήρων  εξαιτίας ενός μπερδέματος στα email, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μπορεί να λάβει μέρος σε μελλοντικά αντίστοιχα προγράμματα.

Όπως πολλές άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων του Covid-19, η Βρετανία προσπαθεί να βρει χιλιάδες αναπνευστήρες καθώς η πανδημία κορυφώνεται. «Εξαιτίας ενός προβλήματος στην αρχική επικοινωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έλαβε εγκαίρως πρόσκληση για να συμμετάσχει σε τέσσερα κοινά προγράμματα προμήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», υπογράμμισε σε ανακοίνωση  εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε στη Βρετανία ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για να λάβει μέρος στα προγράμματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Καθώς τα τέσσερα αρχικά συστήματα προμηθειών είχαν ήδη προκηρυχθεί, δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε αυτά, αλλά θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να συμμετάσχουμε σε μελλοντικά συστήματα προμήθειας βάσει των απαιτήσεων δημόσιας υγείας όταν έρθει η στιγμή», σημείωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επέκρινε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επειδή αρνήθηκε, όπως φάνηκε, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια αναπνευστήρων. Τον περασμένο μήνα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ξεκίνησε μια κοινή διαδικασία προμηθειών εκ μέρους των 25 από τα 27 κράτη της Ένωσης για να αποκτήσει τον προστατευτικό εξοπλισμό, η ζήτηση του οποίου έχει εκτοξευτεί εκθετικά από την έναρξη της πανδημίας. Η Βρετανία αποχώρησε από το μπλοκ στα τέλη Ιανουαρίου.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει κάνει μια επείγουσα παραγγελία αγοράς 10.000 αναπνευστήρων που παρήχθησαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα από την εταιρία Dyson.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή