Στο σφυρί το χειρόγραφο - μανιφέστο του Ντε Κουμπερτέν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 13:41
UPD:16:43
A- A A+

Το πρωτότυπο χειρόγραφο του μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων, γραμμένο το 1892 από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, θα δημοπρατηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοινώθηκε από τον Οίκο δημοπρασιών «Sotheby's», ο οποίος εκθέτει για πρώτη φορά στο κοινό, το συγκεκριμένο έγγραφο, στο Λος Άντζελες.

Στην ομιλία του, ο Βαρώνος, Πιερ Ντε Κουμπερτέν, ο οποίος μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα υπήρξαν οι αναβιωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, περιγράφει το όραμά του για την αναβίωση των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ως μία σύγχρονη διεθνή αθλητική διοργάνωση, συναρπαστική και υπό το πνεύμα της αριστείας και της ευγενούς άμιλλας. «Ένα μεγάλο και ωφέλιμο έργο», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Το χειρόγραφο των 14 σελίδων, είναι το μόνο γνωστό αντίγραφο του μανιφέστο. Γράφτηκε στα γαλλικά από μια ομιλία του Κουμπερτέν, το 1892, για τον εορτασμό της πέμπτης επετείου της Γαλλικής Ένωσης Στίβου στο Παρίσι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του διάσημου Οίκου.

Το μανιφέστο των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες  από τον Sotheby's στο Λος Άντζελες και στη  συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη στα κεντρικά του Οίκου, στις 14 - 17 Δεκεμβρίου. Ενώ το αρχικό χειρόγραφο δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ δημόσια, ένα υψηλής ποιότητας αντίγραφο του μανιφέστου παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού Κογκρέσου,  το 2009.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή