Ινδός γκουρού αποδείχθηκε… γκουρού στη φορολογική απάτη

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 08:11
REUTERS/AMIT DAVE

Υποστηρικτές Ινδού πνευματικού «γκουρού» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Χρυσάφι, διαμάντια και μετρητά συνολικής αξίας άνω των 14 εκατ. δολαρίων εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε περίπου 40 ιδιοκτησίες ενός διάσημου γκουρού στη νότια Ινδία.

Πρώην εργαζόμενος σε ασφαλιστική εταιρεία, ο γκουρού δήλωνε ότι είναι μετενσάρκωση ενός θεού των ινδουιστών.

Ωστόσο, οι έρευνες στις ιδιοκτησίες του έβγαλαν «λαβράκι», με την οργάνωση του γκουρού να κατηγορείται για φορολογική απάτη και συγκέντρωση αδήλωτου πλούτου ύψους έως και 75 εκατ. δολαρίων.

Στις έρευνες, μάλιστα, συμμετείχαν 300 αξιωματούχοι, ενώ κατασχέθηκαν 2,5 εκατ. δολάρια μετρητά, 90 κιλά χρυσός και διαμάντια.

Ο 70χρονος γκουρού και η σύζυγός του ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι έχουν εκατομμύρια μαθητές σε όλο τον κόσμο και ότι κηρύσσουν μια φιλοσοφία αρμονίας, λαμβάνοντας εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.

Σύμφωνα ωστόσο με τον αξιωματούχο της φορολογικής υπηρεσίας, η οργάνωση του γκουρού αποκρύπτει τα έσοδά της εδώ και χρόνια και επενδύει τα χρήματα που λαμβάνει σε ακίνητα και στο εξωτερικό μέσω εταιρειών - βιτρινών.

Κατά τον ινδικό Τύπο, το κόστος για να δει κάποιος τον γκουρού και τη σύζυγό του σε μια γεμάτη αίθουσα ανερχόταν σε περίπου 60 δολάρια, ενώ μια προσωπική συνάντηση μαζί του κόστιζε 700 δολάρια.

Με πληροφορίες από AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή