Μπόρις Τζόνσον vs Βρετανών βουλευτών: Γύρος δεύτερος

Χαμένος ή μήπως κερδισμένος ο πρωθυπουργός;
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 11:57
UPD:13:23
VIA REUTERS/UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR
A- A A+

Μία νέα μάχη αρχίζει σήμερα για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Έπειτα από τη χθεσινοβραδινή ήττα από τους αντάρτες Τόρις και την αντιπολίτευση, οι Βρετανοί βουλευτές παίρνουν πλέον στα χέρια τους το χρονοδιάγραμμα του Brexit και ψηφίζουν εκ νέου σήμερα για να υποχρεώσουν τον Τζόνσον να αιτηθεί μία νέα τρίμηνη παράταση της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., σε μία προσπάθεια να αποφύγουν με κάθε τρόπο το no deal.

Πέντε μήνες μετά την εκλογή του από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, ο Τζόνσον έρχεται επί της ουσίας στη θέση της προκατόχου του Τερέζα Μέι. Προσπαθεί με νύχια και με δόντια να περάσει ένα Brexit πάση θυσία στις 31 Οκτωβρίου, έχοντας απέναντί του τρία μέτωπα: τους αντάρτες Τόρις και την αντιπολίτευση, που εναντιώνονται στην άτακτη εξόδο της χώρας, και ασφαλώς τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις, αλλά απεναντίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για το χειρότερο σενάριο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει στη γραμμή του ότι δεν θα ζητήσει επ’ ουδενί νέα παράταση, πέραν της 31ης Οκτωβρίου – με το ίδιο πείσμα που η Τερέζα Μέι επέμενε ότι η συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύτηκε με τις Βρυξέλλες ήταν η καλύτερη δυνατή και προειδοποιούσε ότι η καταψήφισή της μπορεί να παραπέμψει το Brexit στις ελληνικές καλένδες.

EURONEWS

Αφότου, λοιπόν, ο Τζόνσον δεχτεί τις ερωτήσεις των Βρετανών βουλευτών και απαντήσει για πρώτη φορά από τη θέση του πρωθυπουργού (περί τις 2.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας), οι αντάρτες Τόρις και η αντιπολίτευση θα καταθέσουν το νομοσχέδιο για τη νέα αναβολή του Brexit, έως τον Ιανουάριο του 2020, εφόσον δεν υπάρξει η «βελτιωμένη» συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, θα ακολουθήσει νέα ψηφοφορία επ’ αυτού. Ο Τζόνσον χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον των δύο τρίτων της βουλής για μία νέα προσφυγή στις κάλπες. Και μολονότι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίζεται πρόθυμος να αναμετρηθεί στις κάλπες με τον Τζόνσον, κατέστησε σαφές ότι δεν θα συναινέσει, εάν δεν βγει οριστικά από το κάδρο το δραματικό σενάριο του no deal Brexit.

Αν και αρχικά προτάθηκε ως πιθανή ημερομηνία των εκλογών η 14η Οκτωβρίου, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, είναι πιθανότερο να διεξαχθούν μία ημέρα μετά, καθώς στις 14 γιορτάζεται η εβραϊκή γιορτή Σουκότ.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ήττα δεν ήταν έκπληξη για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Αν και είχε απειλήσει από νωρίς ότι όποιος από τους Τόρις εναντιωθεί στο σχέδιο του, θα εξοστρακιστεί από το κοινοβούλιο και θα αποκλειστεί από τις επόμενες εκλογές, ο Τζόνσον ήταν προφανώς προετοιμασμένος για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Αρκετοί μάλιστα στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος, επισημαίνει η πολιτική συνάκτρια του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ, εκτιμούν ότι αυτή ήταν μία τέλεια ευκαιρία για τον Τζόνσον να ανανεώσει το κόμμα. Αποπέμποντας κορυφαία στέλεχη – ακόμη και τον εγγονό του Ουίνστον Τσόρτσιλ – ο Βρετανός πρωθυπουργός δείχνει ποιος πραγματικά «κάνει κουμάντο». Εφόσον μάλιστα κερδίσει και τις εκλογές, μπορεί πλέον να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για το Brexit.  

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή