Βρετανία - Ευρωεκλογές: «Βουτιά» για τους Τόρις στο Λονδίνο

Τρίτη, 30 Απριλίου 2019 16:58
UPD:17:01
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Το Συντηρητικό κόμμα εμφανίζεται να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου, στο Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας YouGov, η οποία δείχνει ότι τα ποσοστά του κόμματος σε ψήφους πέφτουν στο μισό σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 (από το 22% στο 11%), οπότε είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Μάλιστα το κυβερνών κόμμα βρίσκεται έξι μονάδες πίσω από το νέο κόμμα, «Αλλαγή στην Βρετανία», που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 17%, και ακόμη πιο πίσω από το επίσης νέο κόμμα του Νάιτζελ Φαράζ, «Brexit», που λαμβάνει ποσοστό 19%. Στην πρώτη θέση των ψηφοφόρων του Λονδίνου για τις ευρωεκλογές βρίσκεται το κόμμα των Εργατικών, που όμως και αυτό χάνει σημαντικό ποσοστό σε σύγκριση με το 2014, πέφτοντας από το 36,6% στο 28%.

Πολύ περισσότερο, το Συντηρητικό κόμμα εμφανίζεται μόλις με μία μονάδα διαφορά από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το κόμμα των Πρασίνων, με τον κίνδυνο να βρεθεί ακόμη και στην πέμπτη θέση στο Λονδίνο, εάν η εκστρατεία του δεν είναι και πολύ πετυχημένη. Μάλιστα, το κόμμα των Πρασίνων φαίνεται ότι είναι το μόνο που ανεβάζει τα ποσοστά του, κατά μία μονάδα, σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκόπησης, ένας από τους λόγους των απωλειών του Συντηρητικού κόμματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν ιδέα για το τι πρεσβεύει αναφορικά με την Ευρώπη.

«Δεν είναι ούτε κόμμα του Brexit, αλλά ούτε του Remain, και έτσι δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος γιατί κάποιος θα πρέπει να ψηφίσει τους Συντηρητικούς σε αυτές τις εκλογές» αναφέρει εκ μέρους της εταιρίας δημοσκόπησης, ο Άντονι Γουέλς, μιλώντας στην Evening Standard.

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της κοινής γνώμης που πραγματοποίηθηκε για τον Observer, καταγράφει πως περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς, το  55%, πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο να μην διεξαχθεί ποτέ το δημοψήφισμα της Ε.Ε. δεδομένης της δυσκολίας επίτευξης συμφωνίας για το Brexit , χαρακτηρίζοντας το «κακή ιδέα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή