Ποιες χώρες εξάγουν και ποιες καταναλώνουν το περισσότερο κρασί - Ρεκόρ 15ετίας στην παγκόσμια παραγωγή

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 10:18
UPD:10:19
Shutterstock
A- A A+

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας ανήλθε το 2018 η παγκόσμια παραγωγή κρασιού, ωστόσο η κατανάλωση επιβραδύνθηκε, γεγονός που αναμένεται να ρίξει τις τιμές, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Ευρώπη το 2018, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί κρασιού (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) παγκοσμίως, έδωσαν ώθηση στην παραγωγή 292,3 εκατ. εκατόλιτρων (Mhl) κρασιού.

Αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση από το 2004, όταν και είχαν παραχθεί 297,8 εκατ. εκατόλιτρα. Είχε προηγηθεί η ιστορικά χαμηλή συγκομιδή σταφυλιών το 2017, εξαιτίας του ανοιξιάτικου παγετού που κατέστρεψε πολλούς αμπελώνες της Ευρώπης.

Αναφορικά με τον όγκο των εξαγωγών, η Ισπανία παρέμεινε στην κορυφή της λίστας με 20,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή το 19,4% της παγκόσμιας αγοράς. Στην αξία των εξαγωγών ωστόσο, την «πρωτιά» κατέκτησε εκ νέου η Γαλλία, με κύκλο εργασιών 9,3 δισ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με τον OIV, πέρσι η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού, η οποία είχε ανοδική πορεία από το 2014, παρουσίασε στασιμότητα, επηρεασμένη κυρίως από τη μείωση της κατανάλωσης – βάσει των πρώτων εκτιμήσεων και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα αποθέματα – κατά περίπου 6,6% στην Κίνα και κατά 3,1% στη Βρετανία.

Κατά τα στοιχεία του Οργανισμού, πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Κίνα) καταναλώνουν περισσότερο από το μισό κρασί που παράγεται παγκοσμίως. Στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση παρέμειναν και για το 2018 οι ΗΠΑ με 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αφήνοντας πίσω τους τη Γαλλία (26,8 Mhl).

Με πληροφορίες από AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή