Είναι ακόμη πιθανό ένα άτακτο Brexit σε εννέα ημέρες;

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 06:32
UPD:08:04
REUTERS/CLODAGH KILCOYNE
A- A A+

Εννέα ημέρες απομένουν για την 29η Μαρτίου, επίσημη ημερημονία εξόδου της Βρετανίας, και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα: Υπάρχει ακόμη κίνδυνος να βγει η χώρα την επόμενη εβδομάδα από την Ένωση χωρίς συμφωνία;

Η απόφαση του προέδρου της βρετανικής βουλής να πει όχι στην κατάθεση της συμφωνίας της Μέι για τρίτη φορά, εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές τροποποιήσεις σε αυτή, δεν ξεδιαλύνει τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο Λονδίνο. Όσο για τους Ευρωπαίους, έδωσαν χθες τελεσίγραφο στους Βρετανούς δια στόματος του επικεφαλής διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ: Η αναβολή δεν είναι δεδομένη. Αν την θέλετε θα πρέπει να παρουσιάσετε νέο σχέδιο. 

Μιλώντας δύο ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο Μπαρνιέ φάνηκε να σκληραίνει τη στάση του,διαμηνύοντας πως για να πουν οι 27 ομόφωνα το «ναι» στην παράταση του Άρθρου 50 θα πρέπει να να υπάρξει «νέο γεγονός ή νέα πολιτική διαδικασία».

EURONEWS

«Μία παράταση είναι κάτι που επιτείνει την αβεβαιότητα και αυτή η αβαεβαιότητα έχει ένα κόστος. Δεν μπορούμε να τη δώσουμε χωρίς να έχουμε καλό λόγο για αυτό» εξήγησε ύστερα από συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς στις Βρυξέλλες. «Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα χρειαστούν ένα απτό σχέδιο προκειμένου να μπορούν να λάβουν μία απόφαση» τόνισε, προσθέτοντας μία μεγαλύτερης διάρκειας παράταση θα πρέεπι να βασιστεί σε μία «νέα πολιτική διαδικασία». 

Χωρίς να το πει ξεκάθαρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπονόησε ουσιαστικά πως εάν οι Βρετανοί θέλουν παράταση πέραν του τριμήνου, θα πρέπει να τη συνδέσουν με την προοπτική εκλογών, δεύτερου δημοψηφίσματος ή μίας διακομματικής νέας πρωτοβουλίας στη Βουλή. 

Οι FT σχολίαζαν πως παρόλα αυτά είναι δύσκολο κανείς να δει πώς είναι δυνατόν να μην δοθεί η αναβολή. Η Τερέζα Μέι πιθανότατα δεν θα φέρει την συμφωνία της για τρίτη ψηψοφορία εντός της τρέχουσας εβδομάδας, όχι τόσο ή μόνο επειδή ο πρόεδρος της Βουλής είπε όχι, αλλά κυρίως επειδή είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο ότι έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους ώστε η συμφωνία να περάσει. 

Το πιθανότερο σενάριο την θέλει να επιστρέφει στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποσπάσει λίγες ακόμη αλλαγές στο backstop και να επαναφέρει την συμφωνία της στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας η Ε.Ε. πιθανότατα θα συμφωνήσει επί της αρχής να δώσει μία παράταση είτε έως και τριών μηνών για να επιτρέψει την επικύρωση της συμφωνίας είτε μεγαλύτερη, εάν αυτή απορριφθεί. Για να επισημοποιήσει την απόφαση και να θέσει τους ακριβείς όρους της θα πρέπει πρώτα να δει τι θα γίνει με την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times, BBC, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή