Τουρκία: Έξι χρόνια κάθειρξης στη δημοσιογράφο Ναζλί Ιλιτσάκ

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 17:51
UPD:18:02
REUTERS/Kenan Gurbuz
A- A A+

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την δημοσιογράφο, Ναζλί Ιλιτσάκ, η οποία εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, σε άλλα σχεδόν έξι χρόνια στη φυλακή για διαρροή πληροφοριών που η κυβέρνηση θεωρούσε απόρρητες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Ιλιτσάκ είχε καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη μαζί με άλλους πέντε δημοσιογράφους τον περασμένο Φεβρουάριο αφού κρίθηκε ένοχη για παροχή βοήθειας στους συνωμότες κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Και οι έξι δημοσιογράφοι, της Ιλιτσάκ περιλαμβανομένης, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Σήμερα το δικαστήριο καταδίκασε την Ιλιτσάκ σε κάθειρξη πέντε ετών και 10 μηνών σε μια χωριστή υπόθεση στην οποία κατηγορούνταν ότι «μοιράστηκε πληροφορία που ήταν ανάγκη να παραμείνει απόρρητη για την ασφάλεια του κράτους», μετέδωσε το Anadolu.

Η Ιλιτσάκ, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και πρώην βουλευτής, είχε επίσης καταδικασθεί πέρυσι σε φυλάκιση 14 μηνών για προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα που στην Τουρκία τιμωρείται με φυλάκιση έως τεσσάρων ετών.

Μαζί με την Ιλιτσάκ, δύο δημοσιογράφοι -ο Αχμέτ και ο Μεχμέτ Αλτάν- καταδικάσθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε ισόβια κάθειρξη. Η υπόθεση υπογράμμισε τη βαθιά ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Anadolu

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή