Μογκερίνι - Χαν: Ιστορική η συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 21:36
UPD:21:38
EPA/OLIVIER HOSLET

Ιστορική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους δήλωση.

Στην ανακοίνωσή τους, η κ. Μογκερίνι και ο κ. Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η συμφωνία θα συμβάλει στη «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο Ευρωπαίοι επίτροποι και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η Ε.Ε. να εκμεταλλευτεί.

Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή» και καλούν το Συμβούλιο της Ε.Ε. να υιοθετήσει την πρόταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την ΠΓΔΜ διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του Ιουνίου. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή