Επιστρεπτέα 6: Ξεκινά η διαδικασία για τους τελικούς δικαιούχους

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 07:37
SHUTTERSTOCK

Την υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες αλλά και τους τελικούς δικαιούχους του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένουν 721.396 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport», προκειμένου να μοιραστούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Με την έκδοση της απόφασης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για να δουν στη συνέχεια τα ποσά που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η διήμερη παράταση που δόθηκε στην υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος οδήγησε και σε αντίστοιχη μικρή καθυστέρηση της διαδικασίας έναρξης καταβολής των ποσών, η οποία εκτιμάται να ξεκινήσει γύρω στις 5 Μαρτίου.

Η απόφαση θα καθορίσει τα κριτήρια επιλογής αλλά και το ποιοι τελικά θα αποκλειστούν. Στο συγκεκριμένο κύκλο ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στήριξη κλάδων που παρέμειναν κλειστοί με κρατική εντολή τον Ιανουάριο αλλά και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2019 ή εντός του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι και στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο ενώ θα ληφθεί υπόψη η μείωση τζίρου άνω του 20% τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020. Για τις επιχειρήσεις τα ελάχιστα ποσά κυμαίνονται από 1.000 έως 8.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε 500-1.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος των εσόδων.

Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν τελικά ενίσχυση θα μπορούν να συμμετάσχουν και στον 7ο κύκλο τον Απρίλιο με το ποσό που θα δοθεί να ανέχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι όσο διαρκεί η πανδημία αλλά και όταν η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη, ωστόσο επισημαίνει ότι πλέον τα μέτρα θα είναι στοχευμένα.

Γι΄ αυτό το σκοπό σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της επιδότησης των παγίων δαπανών, συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να «αποκαλυφθούν» το επόμενο χρονικό διάστημα αν και στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά αποζημίωση των παγίων δαπανών «με τη μορφή έκπτωσης φόρου και ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, ήδη ανακοινώθηκε η επιδότηση των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο του 2021 ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που αφορά την επιδότηση δόσης σε επιχειρηματικά δάνεια για διάστημα 8 μηνών.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα