Πετρέλαιο: Σε ναδίρ 18 ετών

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 20:56
UPD:21:11
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Σε ναδίρ 18 ετών «βούλιαξε» το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά κάτω από το όριο των 20 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για κατάρρευση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης την εποχή του κορωνοϊού.

Με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να «πλημμυρίζουν» την αγορά με περισσότερο πετρέλαιο από τον επόμενο μήνα, το μπρεντ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τα 21,76 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2002, αν και στη συνέχεια κατάφερε να ανακάμψει κοντά στα 22,50 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε έως και τα 19,46, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2002.

Η τιμή του πετρελαίου είναι πλέον τόσο χαμηή που δεν αφήνει περιθώρια κέρδους για πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, με τους παραγωγούς υψηλού κόστους -όπως οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης σχιστολιθικών κοιτασμάτων- να μην έχουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουν την παραγωγή, εκτιμούν αναλυτές.

Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η ζήτηση από αεροπορικές και αυτοκίνητα -που αντιπροσωπεύουν περίπου 16 εκατ. βαρέλια ημερησίως- μπορεί να μην επανέλθει ποτέ στα πρότερα επίπεδα.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα