ΟΔΔΗΧ: Αρνητικό επιτόκιο και πάλι στην έκδοση τρίμηνων εντόκων

Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 12:44
UPD:14:12
REUTERS/PASCAL LAUENER

Από επιτυχία στέφθηκε ακόμη μία έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Αν και η ζήτηση ήταν μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία, το επιτόκιο ήταν και πάλι αρνητικό. 

Συγκεκριμένα το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, με τον συντελεστή κάλυψης να είναι στο 1,91 έναντι 3,2 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία. Το επιτόκιο ωστόσο διαμορφώθηκε και πάλι στο -0,08%. 

Η έντονη αναταραχή, που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ανοίγει και πάλι την όρεξη των επενδυτών για κρατικό χρέος. Ωστόσο εάν αυτή τελικά πυροδοτήσει μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και κατά συνέπεια ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών, θα μπορούσε να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή άνοδο των επιτοκίων σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα. 

Σήμερα στην ΗΔΑΤ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί ελαφρά στο 1,39%. Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων του ευρώ καταγράφουν πτώση μετά την χθεσινή άνοδό τους. Αναλυτές προβλέπουν συνεχείς διακυμάνσεις το προσεχές διάστημα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Μέση Ανατολή. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα