Αργεντινή: Και νέοι περιορισμοί στη χρήση ξένου συναλλάγματος

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 11:54
UPD:12:01
REUTERS/GIAMPIERO SPOSITO

Νέο γύρο νομισματικών ελέγχων ανακοίνωσε η Αργεντινή σε μία προσπάθεια να ανακόψει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και να στηρίξει την οικονομία που δοκιμάζεται από νέα κρίση χρέους. Τα νέα μέτρα απαιτούν από οποιονδήποτε αγοράζει ξένο συναλλάγματο να περιμένει τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν το χρησιμοποιήσει για την αγορά ομολόγων. 

Βάσει του έως τώρα πλαισίου, ένας αγοραστής μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ξένο συναλλάγμα για να αγοράσει ένα ομόλογο και μετά να το πουλήσει αμέσως σε πιο ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, εξασφαλίζοντας έτσι γρήγορο κέρδος 5% με 7%, σύμφωνα με τους traders. 

Οι αρχικοί περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ περιόριζαν το ύψος της αγοράς δολαρίων και απαιτούσαν από τις εταιρείες να ζητούν την άδεια της κεντρικής τράπεζας για είσοδο στην αγορά ξένου συναλλάγματος και για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. 

Η απόφαση για την επιβολή των ελέγχων ήρθε μετά τη βαριά ήττα του Μάκρι στις προκριματικές εκλογές της 11ης Αυγούστου. Το μεγάλο προβάδισμα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φερνάντεζ είχε ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεπούλημα του πέσο, των μετοχών και των ομολόγων της χώρας. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα