Αναβολή της εξόδου στις αγορές

Τι σημαίνει για την οικονομία ο αποκλεισμός από τα διεθνή κεφάλαια
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 12:31
UPD:12:48
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Μπορεί να μην τίθεται θέμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών δεδομένης της ύπαρξης του «μαξιλαριού ασφαλείας», όμως τίθεται θέμα άμεσης ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων, όπως επίσης και «ανοίγματος του δρόμου», για να μπορεί να αντλεί κεφάλαια ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι τράπεζες. 

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Για το 2019 μετατίθεται το σχέδιο για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όσο και από την πλευρά Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι δεν επείγει η έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου, στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν μια νέα ελληνική έκδοση. Μπορεί να μην τίθεται θέμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών δεδομένης της ύπαρξης του «μαξιλαριού ασφαλείας», όμως τίθεται θέμα άμεσης ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων, όπως επίσης και «ανοίγματος του δρόμου», για να μπορεί να αντλεί κεφάλαια ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι τράπεζες. 

Τόσο οι διαβουλεύσεις του ΟΔΔΗΧ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όσο και οι επαφές με τους εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι πυκνές και το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Μάλιστα, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται ξανά στο Λονδίνο. Κύριος λόγος του ταξιδιού είναι η συμμετοχή του σε διημερίδα που διοργανώνει το Conflict and Civil Society Research Unit. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος επαφών με στελέχη της αγοράς, εν όψει μάλιστα και των τελικών αποφάσεων για τον προϋπολογισμό του 2019. 

Οι δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με τις αγορές μοιράζονται στα δύο. Από τη μία υπάρχει η εκτίμηση ότι πρέπει να γίνει άμεσα η έξοδος καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρακτικά εκτός αγορών και από την άλλη υπάρχουν οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν υφίσταται λόγος για εσπευσμένες ενέργειες δεδομένου ότι είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Στη… μέση είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος έχει έτοιμο το σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Ο σχεδιασμός του επόμενου έτους πέρα από τη διάθεση μέρος του μαξιλαριού για την αποπληρωμή «ακριβού χρέους» (κυρίως από ΕΚΤ και ΔΝΤ) προβλέπει και νέες εκδόσεις ομολόγων, με στόχο επίσης την αποπληρωμή παλαιών και ακριβών οφειλών. 

«Δεν υπάρχει ανάγκη»

Με την άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου -δημόσια διατυπώθηκε για τελευταία φορά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα «Νikkei»-, ότι δεν υπάρχει λόγος για εσπευσμένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές λόγω του μαξιλαριού ασφαλείας, ταυτίστηκαν τα τελευταία 24ωρα τόσο ο Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. «Η ανάγκη εξόδου της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι επείγουσα» επεσήμανε ο κ. Ρέγκλινγκ και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να περιμένει έως και δύο χρόνια. «Με τους τόσο ευνοϊκούς όρους στα ευρωπαϊκά δάνεια και το “μαξιλάρι” ρευστότητας για τις περιπτώσεις ανάγκης, δεν υπάρχει άμεση χρηματοδοτική ανάγκη. Σταδιακά μέσα στον χρόνο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση στις αγορές όλο και περισσότερο. Οι αγορές θα θέλουν να ξέρουν ότι η Ελλάδα διατηρεί μια σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πορεία» έχει υποστηρίξει από την πλευρά του ο κ. Ντέισελμπλουμ. 

Σκεπτικισμός από τον ΙΟΒΕ

Από την άλλη, υπάρχει και ο σκεπτικισμός από τον ΙΟΒΕ, ο οποίος στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι «η  ύπαρξη του λεγόμενου μαξιλαριού ασφαλείας δεν μπορεί να προκαλεί εφησυχασμό, καθώς όσο παρατείνεται η περίοδος μη ομαλής χρηματοδότησης, αυξάνεται και η πιθανότητα πως τελικά η χρηματοδότηση θα γίνει με δυσχέρεια». Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα