Κομισιόν για συντάξεις: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 14:29
UPD:19:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οι σημαίες της Ελλάδας (Α) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ) ανεμίζουν κάτω από αγάλματα Ολυμπίων Θεών στην οροφή κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015. Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και συνεδρίαση του Eurogroup έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Κυριακή 21 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σενάρια περί συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών για ακύρωση των νομοθετημένων περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019, με εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Pacta sunt servanda», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Αλεξάντερ Ουίντερσταϊν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, χρησιμοποιώντας τη λατινική φράση που σημαίνει «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ερωτηθείς για τα ελληνικά σχέδια να μην εφαρμοστεί η συνταξιοδοτική περικοπή.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε πως σε ανάλογο σχόλιο είχε προβεί την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Reuters: Καμία συμφωνία ακόμη για τις συντάξεις

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημείωνε νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά  της.

Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters τόνισε πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά την ίδια πηγή, είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωνε το Reuters, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Το πρωί, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα