Πολιτιστικά
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 13:32

Φίλιπ Γκλας απευθείας από τη Νέα Υόρκη

Με το εκπληκτικό έργο του Φίλιπ Γκλας «Satyagraha», στις 19 Νοεμβρίου, συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης.

Με το εκπληκτικό έργο του Φίλιπ Γκλας «Satyagraha», στις 19 Νοεμβρίου, συνεχίζεται το βραβευμένο πρόγραμμα «The Met: Live in HD», της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο της τριλογίας του Γκλας, σε λιμπρέτο του ίδιου και της Κονστάνς ντε Γιονγκ. Η συγκεκριμένη όπερα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1980, στην Ολλανδία.

Η συγκλονιστική αυτή δημιουργία του μινιμαλιστή συνθέτη είναι αφιερωμένη στη ζωή του Γκάντι, ενώ οι περιγραφές ακολουθούν τις εμπειρίες του από τη Βόρειο Αφρική. Το έργο που έχει καθηλώσει τους θεατές και έχει κερδίσει τις καλύτερες κριτικές, ξεδιπλώνεται μπροστά στο κοινό για να αποδείξει, επί σκηνής, πως «η δύναμη των ιδεών, είναι πιο ισχυρή από αυτή των όπλων».

«Αληθινός» είναι αυτό που δηλώνει το όνομα της συγκεκριμένης όπερας, με το οποίο ο Γκάντι συνήθιζε να περιγράφει την κίνηση της πολιτικής του ανυπακοής. Η υπόθεση αναφέρεται στα 20 χρόνια που ο Μαχάτμα Γκάντι πέρασε στη Νότια Αφρική, όπου και, σύμφωνα με το συνθέτη, σημειώθηκαν τα πιο δημιουργικά και σημαντικά γεγονότα της ζωής του και διαμορφώθηκαν οι περισσότερες ιδέες του. Επτά στιγμές από τη ζωή του την περίοδο εκείνη, έχουν μετατραπεί από τον Φίλιπ Γκλας σε επτά αντίστοιχες σκηνές.

Η όπερα επικεντρώνεται στη θεωρία του Γκάντι σχετικά με την «παθητική αντίσταση» ενάντια στην αδικία και το λιμπρέτο αντλείται από το «Μπαγκαβάτ Γκίτα», ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουισμού, τμήµα του έπους «Μαχαμπαράτα».

Η «Satyagraha» αποτελεί την δεύτερη από τις τρεις συνολικά όπερες του Φίλιπ Γκλας που ανήκουν στην «Τριλογία των προσώπων», μαζί με τις «Ο Αϊνστάιν στην παραλία» και «Αχετανόν», που θέλησαν να αποδείξουν επί σκηνής ότι η δύναμη των ιδεών είναι πιο δυνατή από αυτή των όπλων. Η πρεμιέρα της δόθηκε στις 4 Νοεμβρίου, με τον τενόρο Ρίτσαρντ Κροφτ να ερμηνεύει το ρόλο του Γκάντι.

Ο ίδιος ο συνθέτης είναι από τους πρωτοπόρους του κινήματος του μινιμαλισμού στη μουσική, έχει ασπαστεί το Βουδισμό, ενώ σε δηλώσεις του για την συγκεκριμένη όπερα αναφέρει πως η «απόσταση» του θεατή από τον λόγο, είναι απολύτως ηθελημένη, καθώς «τον βοηθά να επικεντρωθεί στη μουσική, τα σκηνικά, τα κοστούμια και γενικότερα στη δράση».

Ταυτότητα

Την ευρηματική σκηνοθεσία του Φέλιμ Μακ Ντέρμοτ της γνωστής λονδρέζικης θεατρικής ομάδας Improbable, ντύνει η μελαγχολική μουσική την οποία διευθύνει ο Ντάντε Αντζολίνι, επικεφαλής ενός συνόλου εγχόρδων και ξύλινων πνευστών. Το εξαιρετικό καστ - εκτός από τον Ρίτσαρντ Κροφτ, στον πρωταγωνιστικό ρόλο (Γκάντι)-, αποτελείται, επίσης, από διακεκριμένους καλλιτέχνες, όπως οι Ρέιτσελ Ντάρκιν, Κιμ Τζόζεφσον, Αλφρεντ Γουόκερ.

Πληροφορίες

Η παράσταση θα μεταδοθεί στις 19 Νοεμβρίου, στις 19.55 από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, τον Δημοτικό Κινηματογράφο Καβάλας «Oscar», το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, το Κινηματοθέατρο Αχίλλειον Βόλου και το Κινηματοθέατρο «Σταρ» Βέροιας.